Betoon on söövitava toimega, sellepärast kandke tööd tehes kaitsvat rõivastust ja kindaid, vajadusel ka kaitseprille ja tolmumaski (respiraatorit).

30 äärekivi jaoks läheb vaja

- 25kg kott tsementi

- vormideks kandilisi või ümmargusi plastkarpe (näiteks vanad toidukarbid sobivad)

- toiduõli

- suurt kaussi või ämbrit segu valmistamiseks

- vett

- labidat segamiseks

- kive

- kindaid

- kaitseprille

- tolmumaski

Töö käik

1. Asetage karbid ja muu vajalik tasasele kilega kaitstud alusele. Kõigepealt kallake toobri põhja natuke vett. Tühjendage sinna tsemendikott. Segage, tõstes massi anuma servadest keskele. Lisage vähehaaval vett, kuni segu on parajalt paks ja puderjas.

2. Jätke mass paisuma ja õlitage samal ajal vormide sisepinnad. Odavaim toiduõli sobib selleks imehästi. Õliga määritud vormidest on kive hiljem lihtne eemaldada.

3. Tõstke betoon väiksema topsi abil vormi, nii et vorm saab enam-vähem täis. Laske massil vormis umbes 5 minutit seista ja laiali valguda.

4. Vajutage igasse vormi betooni sisse sobiva suurusega kivi.

5. Suruge karbi servadest või koputage kivi peale, et see allapoole vajuks ja betooni sisse kindlalt kinni jääks. Liiga palju ärge koputage, nii et kivi üleni betooni sisse ei vajuks. Kui see siiski juhtub, kaevake ta jälle välja, peske puhtaks ja pange uuesti.

6. Jätke oma kivid mõneks päevaks vormidesse kuivama. Seejärel eemaldage need vormidest, vajutades kergelt karbi põhjast. Kui tahate, et pinnad jääksid karedad, harjake betooni terasharja ja veega.

7. Lisaks lillepeenra servadele sobivad kivid ka niisama aeda kaunistama – mitmekesi koos ja ükshaaval.

Allikas: ajakiri Viherpiha