Rein Sander sõnab, et viirpuu (Crataegus) liikide määramine on raske töö, mis nõuab täpset silma ja suuri teadmisi. Asjata ei naljatata vahel, et Baltikumi parim viirpuude tundja Raimonds Cinovskis määras ühe põõsa mõnikord kaheks eri liigiks. Aga sama nalja räägitakse ka Turkmeenia tamariski uurijate kohta. See näitab, et tegu on keerulise taimeperekonnaga.

Imelised sordid

Üheemakasel viirpuul on paar ilusat kirjuõielist sorti: 'Rosea' kroonlehtede tipud on heledamad roosad, 'Bicolor' püüab pilku jõulisema helepunase värviga. Mõlemad kasvavad pisikeseks paari meetri kõrguseks puuks.

Valgekirjude lehtedega 'Variegata' loob heleda laigu aia varjulises osas. Eredas päikesepaistes kipuvad selle sordi lehed pruuniks kõrbema.

Kasutage hekitaimena üheemakalist viirpuud. Temast moodustub tihe ja läbitungimatu hekk.

Ka tömbilehise viirpuu (C. laevigata) levila jääb meist lõuna poole. Küll aga kasvab meil Läänemaa puisniitudel ja Saaremaal tema hübriid skandinaavia viirpuuga – kuramaa viirpuu (C. × curonica).

"Aednikud hindavad eriti tömbilehise viirpuu täidisõielisi sorte: erepunaste õitega on 'Paul’s Scarlet', sutsu heledam karmiinroosa on ‘Rubra Plena’ (tuntud ka kui 'Rosea Plena'). Mõlemad kasvavad meil ilusaks väikeseks puuks ja on iga aia ehteks," jutustab Rein Sander, "kõige vähem on levinud valgeõieline 'Plena', küllap ka seetõttu, et samal ajal õitseb palju teisi valgete õitega puid-põõsaid."

Viirpuud taluvad nii külma talve kui põuda.

Viirpuu eelistab päikeseküllast kasvukohta. Nad on pinnase suhtes vähenõudlikud.

Tervendavad omadused

Rahvameditsiinis tarvitatakse viirpuu vilju ja õisi. Koguge õied õitsemise algul ja kuivatage õhurikkas ruumis. Augustis-septembris valmivaid vilju kuivatage kas päikese käes või ahjusoojas.

Proovige lindudest ette jõuda, sest ka nemad ihuvad viirpuu viljade peale hammast.

Viirpuu viljadest või õitest valmistatud teed tarvitatakse närvilisuse, unetuse, naiste ja meeste üleminekuhäirete, tuuletõmbusest tingitud peavalude, südamehäirete ja kõrgenenud vererõhu korral.

Viirpuu viljad ja õied laiendavad aju ja südame veresooni, parandades nende elundite varustamist hapniku ja toitainetega. On selgunud, et viirpuu glükosiidid, atsetüülkoliin ja koliin mõjutavad rasvade ja kolesterooli ainevahetust ning tõrjuvad skleroosi.

Viirpuu õieteeks võetakse üks teelusikatäis ürti, lisatakse klaas keeva vett, lastakse 10 minutit tõmmata. Kurnatakse ja juuakse pikkamisi poole klaasi kaupa ära. Päevas tarvitatakse üks klaas teed.

Viirpuu marjateeks võetakse kaks teelusikatäit peenestatud marju, valatakse peale klaasitäis kuuma vett, lastakse seitse minutit tõmmata ja juuakse ära. Maitsestamiseks ja mõju suurendamiseks lisatakse teele melissilehti.