Sügisel tuleb eemaldada ka kaldataimestikult kuivanud ja kuivavad lehed ning jagada liiga suureks kasvanud taimerühmi.

Jääkahjustuse vältimine

Paisuv jää võib betoonist tiigid lõhki suruda, seetõttu on väga oluline, et neil ei lastaks põhjani jäätuda. Visake tiiki näiteks kummipall või lauajuppe. Jäätuv vesi surub need kokku ning ei kahjusta betoonstruktuure.

Enamik tiigitehnikat ei talu külmumist, seetõttu võtke veest välja nii filtrid, valgustid kui pumbad. Puhastage need ning pange kevadeni kuiva paika hoiule. Tiikide suurim oht talvel on jäätumine. Paisuv jää võib tiigi laiali lükata ning kalad surevad kas jäätumise või õhupuuduse tagajärjel. Vees on ohtlikud ka taimede kõdunemisel tekkinud gaasid.

Lihtsaim lahendus on tiiki elektriga soojendada. Tavaliselt meenutab selline soojendus ujukile kinnitatud keeduspiraali. Kuigi niisugune soojendus ei suuda tervet tiiki jäävabana hoida, püsib üks koht siiski lahti. Sellest aga piisab, et hapnik saaks vette tungida ning kahjulikud gaasid sealt väljuda.

Kui soovite lihtsamaid lahendusi, võite näiteks osta lemmikloomapoest kummist rõnga ning heita see tiiki. Kui tiigi pind jäätub, on lihtne üles sulatada rõnga sisse jäävat ala. Kummipalli puhul valage sellele lihtsalt keeva vett, kuni see välja sulab ning ongi jääauk valmis. Võite asetada veepinnale keeva veega poti, et see jäässe augu sulataks. Ärge kunagi jääd raiuge, see võib kalu ehmatada.

Allikas: "Uus aiapidaja entsüklopeedia", Briti Kuninglik Aiandusselts, Maalehe Raamat