Pesemine

Tolmu korra alla mattunud taim ei näe just värske välja, pealegi ummistab tolm õhulõhesid, takistab normaalset fotosünteesi ning nõuab taimelt lisaenergiat. Vihmasadu imiteeriv dušš eemaldab lehtedelt kiiresti tolmu. Dušši alla võiks viia taimed kord kolme kuu tagant. Suuremaid taimi, kellede transportimine muutub tülikaks, võiks puhastada tolmust niiske lapiga. Tolmu mahapesemiseks kasutatava vee temperatuur peaks jääma samadesse vahemikku, mis toaski, so +18º...+24º C. Liiga jaheda või ka liiga sooja veega pestes võib taimele kasu asemel hoopis kahju teha. Parim aeg veeprotseduurideks on päeva esimene pool, nii jõuavad lehed õhtuks ära kuivada. Et lillepotis olev muld liigselt ei märguks, tuleks pott katta kilekotiga. Dušši alla ei maksa viia õitsvaid ja karvaste või õrnade lehtedega taimi.

Piserdamine

Piserdamine puhastab taime tolmust, häirib mõningate kahjurite elutegevust ja suurendab teda ümbritseva keskkonna õhuniiskust (küll vaid lühiajaliselt). Piserdada tuleks võimalikult peene joana (st udutada) ja kasutada selleks toasooja pehmet vett. Parim aeg on selleks päeva esimene pool. Vältida vee sattumist õienuppudele ja õitele ning mitte piserdada taimi, kes seda väga ei talu (nt sõnajalad, säntpooliad jt karvaste lehtedega taimed).

Pintseldamine-harjamine

Karvaste lehtedega taimedelt ning kaktustelt on tolmu eemaldamiseks mõistlik kasutada pehmet pintslit või pehmet harjakest.

Lõikus

Kuigi talv on toataimedele kasvuks liialt pime, kasvavad nad siiski. Seetõttu võib julgelt ära lõigata igasse suunda turritavad pikad kasvud või sobimatult liiga kõrgeks kasvanud ladvad. Seda võib teha aastaringselt, kuid mitte väga sagedasti. Jälgima peaks kindlasti taime kuju ja kasvukiirust. Lõikamiseks kasutada teravat nuga või spetsiaalseid kääre. Nii on tulemus korrektne ja lõikekohad paranevad kiiremini. Et taimel oleks korrektne välimus, tuleks eemaldada ka kõik närbunud õied, koltunud ja/või kuivanud lehed.

Lillepoti keeramine

Kui on juhtunud, et taim on valguse poole end viltu kasvatanud, ei tohiks teda kohe ja äkiliselt keerama hakata. See põhustab taimele asjatut stressi. Vähehaaval lillepotti keerates, so umbes veerandi poti ulatuses kord nädalas, saavutab taim taas oma kauni sirge välimuse, ilma, et taim stressi langeks.

Mullapinna kobestamine

Regulaarsed kastmised muudavad mulla lillepotis tihkeks ja umbseks ning juurte õhustatus jääb järjest kasinamaks. Et muld oleks õhurikas, võiks seda aegajalt väikese kühvlikese või pulgaga ettevaatlikult kobestada. Kuigi metsaall on mahalangenud lehed huumuse tekke eelduseks, tuleks lillepotist siiski maha pudenenud taimeosised ära korjata, kuna võivad põhjustavad hallitust ja olla haiguskollete allikaks.