Üks kink rõõmustab rohkem kui kümme
Mida vähem kinke, seda suurem rõõm – psühholoogid kinnitavad, et laps suudab tähelepanu koondada ühele kingile, mitme puhul jääb ainult avamise hetkeline elevus. Tehke peres kokkulepe, et igaüks, ka lapsed, saavad ühe hästi läbi mõeldud kingi. Iga järgmine kink hoopis vähendab rõõmu.

Koos veedetud aeg
Ka lastele on ühiselt veedetud aeg sageli olulisem kui kingiks saadavad asjad. Kinkekaart, kus on kirjas “Perepäev kelgumäel” või “Aaretejaht metsas”, võib saada nende jõulude kõige meeldejäävamaks kingiks. Samuti sobib kinkida lihtsaid asju, nagu meisterdamismaterjali. Rõõm tuleb siis teadmisest, et varsti hakkame koos küpsetama-meisterdama.

Looduslähedased kingiideed:
  • Rõõmustage lapsi tuledesäras aiaga, kinkige kinkekaart "Valgusfestival aias". Kaunistage aia pimedad kohad laternate ja küünaldega üheskoos.

  • Kinkige lapsele mõni jõulutaim, et ta saaks selle eest hoolitseda. Tutvustage pere noorimatele kodus olevaid toataimi.

  • Õpetage lapsele, et asjad ei kasva poes, vaid nende valmistamiseks näevad paljud inimesed üle maailma suurt vaeva. Tutvustage ka seda, kust tulevad köögi- ja juurviljad. Kui teil on aed, joonistage koos lapsega minitarbeaia plaan, selles aias saab ta suvel ise toimetada.

  • Väärtustage loomi ja loodust. Tehke koos näiteks lindude pesakast või söögialus.

  • Selleks et asjadel oleks pikk kasutusiga, õpetage lapsele kergemaid võtteid, kuidas midagi parandada, riideesemetest kuni raamatuteni, või kuidas hoolitseda taimede eest.

Pikk kasutusiga
Laste puhul on hea vaadata, kas mänguasja saab kasutada mitmeks otstarbeks. Näiteks puidust klotsid lähevad käiku lugematutes mängudes, samas kui mängukaru või Frozeni mänguasjadega saab mängida ainult karu või Frozenit – see ei arenda lapse kujutlusvõimet, ja kui see üks mäng saab otsa, jäävad nad seisma.

Tahan kõike!
Lapse soovid ja pärastine rõõm ei lähe sageli kokku – loomulikult saab kinkija soovidega mingil määral arvestada, aga lapsevanema ülesanne on soovimisest kaugemale näha ja teha valik, mis last pikalt rõõmustab.

Väärtustage asju
Lapsed õpivad täiskasvanute eeskuju järgi, terve aasta jooksul. Kui me ise väärtustame südamega tehtud asju, teevad seda ka lapsed. See ei juhtu ühe korraga, aga see on kingitus terveks eluks – teadmine, et meie väärtust ei määra ostetud asjade kuhja kõrgus. Lisaks jääb loodus puhtamaks.