Erinevatest ürditest saab aknalauale kena kompositsiooni, kui erineva kõrguse ja lehestruktuuriga taimi lähestikku paigutada. Näiteks sobivad teineteist täiendama tüümian, basiilik ja münt. Lisaks annab see kokale võimaluse mõelda, et kas toidu sisse läheb üks või teine või koguni mõlemad.

Taimede paigutamisel peab meeles pidama, et neil oleks võimalikult palju valgust. Kuigi köögi poolt vaadatuna oleks tore paigutada madalamad taimed vaataja poole, siis taimede seisukohast on see vale. Kõrgema kasvuga taimed, nagu näiteks rosmariin, ei tohi varjata madalamate valgust.

Poes on maitsetaimed tavaliselt väga väikestes pottides ja tark oleks nad kodus suurematesse ümber istutada. Eriti sellisel juhul, kui soovid, et nad kasvaksid kaua. Rosmariin ja meliss uuendavad end kiiresti ja on väga pikaealised. Mullaks sobib poes müüdav, mineraalväetiste vaba muld.

Taimed võib istutada kõik ka ühte suuremasse anumasse. Kasutada võib ka vanu nõusid, kuid hoolitsema peab hea drenaaži eest. Väga mugav on kasutada kas madalat, suure läbimõõduga lillepotti või kena rõdukasti, mis aknalauale sobitub. Kokku istutatud taimi peab ka mõnevõrra harvem kastma.

Kastmisega tasub olla hoolas, eriti keskküttega korteris. Kuiv õhk ja väga soe tuba kuivatavad mullapalli kiiresti läbi, sellel ei tohi juhtuda lasta.

Taimede kasutamisel peab arvestama, et nende lehemass jõuaks juure ära toita. Seetõttu ei tohiks korraga tarvititada liiga suurt osa taimest. Vähemalt kolmandik võiks jääda kasvama. Taimi, mis uuendavad end aeglasemalt või neid, mis on teie lemmikud, tasub istutada korraga rohkem.

Aknalauale sobivad taimed:

  • Aed-piparrohi (Satureia hortensis)- sobib lisada toitudesse, kui soovid soola kogust vähendada. Annab hea maitse nii liha, kui kalaroogadele. Suurepärane lambaliha maitsestamiseks koos rosmariiniga.
  • Aedsalvei (Salvia officinalis)- sobib tarvitada linnu, kala ja loomaliha maitsestamiseks. Samas võib vabalt panna ka apelsinikoogi sisse.
  • Meliss (Melissa officinalis)- parim on tarvitada toorsalatite maitsestamiseks.
  • Rosmariin (Rosmarinus officinalis)- Prantsuse köögi kohustuslik koostisosa. Lamba ja loomaliha maitsestamiseks. Väga mõnusa maitse annab kaunviljadest tehtud toitudele.
  • Aed-liivatee (Thymus vulgaris)- Lihatoitudesse ja suppidesse, vorstidesse. Sobib ka lihtsalt õhtuse tee tegemiseks.
  • Koriander (Coriandrum sativum)- Tai köögis väga levinud. Sobib vürtsikate suppide supiroheliseks.
  • Basiilik (Ocimum bacilicum)- Suurepärane pastaroogades ja värsketes salatites. Tomatitoitudes asendamatu.