Lakkoder

Kasvab 20–50 cm kõrguseks. Kasvatab tiheda puhmiku, mis võib üle elada ka soodsama talve. Juulis-augustis ilmuvad puhmikule 5–9 cm pikkused siidohtelised õisikud, mida saab edukalt kuivatada. Kuivanud õisikud on väga haprad. Eelistab kergemat mulda.

Jänesesaba (Lagurus ovatus)

Jänesesaba

Kasvab 20–60 cm kõrguseks. Helerohelised lehed on karvased. Juulis ilmuvad puhmikule hallikasvalged munaja kujuga karvatuti moodi õisikud, mida võib kuivatada. Kui õisikuid õigel ajal koguda, ei hakka nad kuivanult lagunema. Neid võib ka värvida. Jänesesaba ei ole mulla suhtes nõudlik, kuid paremini kasvab kergemas pinnases.

Kanaari paelrohi (Phalaris canariensis)

Kanaari paelrohi

Kasvab 20–50 cm kõrguseks. Valkjasrohelised õisikud on karvadeta ja käbitaolised, puhmikule ilmuvad juulis. Sobivad kuivatamiseks. Kanaari paelrohi eelistab kuivemat ja kergemat pinnast, kuid kasvab ka raskemal mullal.

Korakaani sõrmhirss (Eleusine coracana)

Korakaani sõrmhirss

Kasvab 30–50 cm kõrguseks. Erilise kujuga rohelised õisikud ilmuvad puhmikule juulis. Tipust on need enamasti lõhestunud 3–6 osaks. Sobivad kuivatamiseks. Õisikute kogumist ärge jätke augusti lõppu – septembri algusse, sest juba esimesed öökülmad hävitavad taime. Kasvab hästi kergemal mullal.

Villane hiidhirss (Pennisetum villosum)

Villane hiidhirss

Kasvab 40–60 cm kõrguseks. Hallikasrohelised lehed on pikad ja kitsad. Õisikud ilmuvad puhmikule juulis. Need on hallikasvalged, silinderja kujuga, tihedad ja pikkade karvadega. Liik on soojalembene, võimalusel kasvatage taimed ette.

Harilik pisarhein (Coix lacryma-jobi)

Harilik pisarhein

Kasvab 40–60 cm kõrguseks. Helerohelised lehed on laiad ja lintjad. Õisikud ilmuvad juunis–juulis. Rohekaskollased õied jagunevad emas- ja isasõiteks. Viljade valmides muutuvad õisikud mustaks ja meenutavad veetilkasid ehk nagu taime nimetuski ütleb – pisaraid. Eelistab sooja ja päikesepaistelist kasvukohta ning vett hästi läbilaskvat mulda.

Kuidas külvata

Seeme külvake mais peenrale. Otstarbekam on külvata ridadena hajuskülvina 0,3–1 cm sügavusele (olenevalt seemne suurusest).

Seemned katke liivaga, et raskemal mullal ei tekiks koorikut, mis takistab taimede tärkamist. Kui liiva pole, sobib ka katteloor, mis hoiab niiskust ja soojust ega lase samuti mullakoorikul tekkida. Miinuseks on see, et umbrohi areneb loori all kiiremini.

Pärast tärkamist harvendage tõusmeid. Vahekauguseks jätke olenevalt taime kasvukujust ja puhmiku suurusest 5–40 cm.

Harvendada võite kaks korda. Esimene kord pärast tärkamist, jättes tõusmete vahele vaid 2–5 cm. Mõne nädala pärast harvendage juba lõplikule vahekaugusele, arvestades taime kasvukuju ja -suurust.