Spargel

Tõeliselt tervislik varakevadine köögivili on spargel, mille taimi ka asparaaguseks kutsutakse. Spargel on väga hinnatud köögivili Lõuna-Euroopas, kus teda ka laialdaselt kasvatatakse ning üle maailma eksporditakse. Spargel sisaldab peale valkude, süsivesikute ja mineraalsoolade ka karotiini, C- ja B grupi vitamiine. Temas leidub aineid, mis soodustavad seedimist ja mõjuvad hästi nii südamele kui ka neerudele.

Tõsi on, et spargli hind kaubanduskettide letis ei kutsu teda just esimese köögiviljana korvi panema, kuid teda saab ka ise väga edukalt kasvatada. Tegelikult kuulub Eesti spargli loodusliku leviala alla ja ta on laialdaselt tuntud ilutaim vanades taluaedades. Maale vanaema juurde minnes on mõistlik aias ringi vaadata - tõenäosus, et sparglitaim on alati seal aianurgas kasvanud, on märkimisväärne!

Rabarber

Spargliga praktiliselt samal ajal, või pisut hiljem, on tarbimisküps rabarber. Viimane on püsik-köögiviljana hakanud üle maailma levima 18. sajandil Inglismaalt.

Rabarbri lehevarte toiteväärtus ei ole kõrge ning ka vitamiinide sisaldus on suhteliselt madal, kuid märkimisväärsel hulgal sisaldavad nad mineraalaineid.

Rabarbri tarvitamisel tuleks olla mõnevõrra ettevaatlik, kuna ta sisaldab ka kahjulikku oblikhapet. Viimast on oluliselt rohkem lehtedes, kui vartes ja kahju on sellest vaid viimase pideval tarvitamisel, kuna oblikhape kipub kaltsiumi kehast välja viima.

Mõõdukas rabarbri tarbimine aitab taastada organismi mineraalainete varusid, mõjub hästi seedimisele ninga aitab isutuse ja väsimuse korral.

Jaga
Kommentaarid