Mingeid erilisi nõudeid poogitud tomati kasvatamiseks pole. Ta vajab samuti vett läbi laskvat mulda või kasvuturvast (pH 6–6,5) nagu n-ö tavaline tomatki. Paar-kolm nädalat pärast istutamist, kui taim on juurdunud, hakake teda kord nädalas kosutama kompleksväetisega. Alumiste lehtede kaenlas olevatest tütarvõrsetest kujundage üks või kaks lisaharu. Jõulise kasvuga mitmeharuline taim vajab hästi palju valgust, kastke ja toestage teda korralikult.

Poogitud tomatit proovis juba eelmisel aastal kasvatada AS Sagro, lootes 10–15% suuremat saagikust. Aga kuna aprilli keskel Poolast saabunud pooketaimed olid väiksemad kui firma enda kasvatatud n-ö tavalised istikud, jäi esimeste kasvuperiood lühemaks ning sedasi ei õnnestunud saagikust võrrelda.

Sagro juhi Kalle Reiteri sõnul on Hollandis ja mujalgi Euroopas poogitud tomatite kasutamine suurtootmises väga levinud, et suuri saake saada. Metsiku aluse kaasamine lisab vastupidavust ja võimsam juurestik omastab paremini toitaineid. Poogitud tomat tuleb tootmises kasvatada kahte harusse, istutada poole harvemini ja arvestada veel muidki erisusi.

Tänavu Sagro tomatikatseid ei tee, sest tootmine on masu tõttu väga pingeline. Poogitud tomati kasvatamine nõuaks ka tehnoloogia uuendamist.

Kuna seni pole meil mingeid kogemusi poogitud tomati kasvatamiseks koduaias, siis esialgu ei oska keegi midagi ka arvata. Aga proovime ära, huvitav ju!

Asjatundjad arvavad

Tomatiaretaja Ingrid Bender Jõgeva Sordiaretuse Instituudist:
30–40 kg võib ikka tomatitaimelt saada. Suurt saaki lootes tuleb taime kasvatada lihtsalt kauem kui kestab suvehooaeg. Indeterminantne sort ei lõpeta ise kasvu ja võib sobivates tingimustes anda vilju rohkem kui aasta, nii see kogusaak siis kogunebki.

Poogitud tomat vajab valgust, soojust ja piisavalt toitaineid nii nagu tavalinegi tomatitaim. Pookimine võib anda eelise haigustele vastuvõtlikkuse osas, haiguskindel alus (neid on väga palju) peaks parandama ka poogitud osa omadusi.

Tomatiaretaja Maia Raudseping Jõgeva SAIst: 
Ma ei ole küll ise tomati pookimisega tegelnud, kuid see on täiesti võimalik. Ka meil oli instituudis kunagi üks metsik liik Lycopersicum pimpinellifolium. Metsik alus annab tugeva kasvu, haiguskindluse ning hea toitainete omastamise võime. 

Aednik Harri Poom:
Mõte on asjal siis, kui poogitav sort on muidu kõigi omaduste poolest väga hea, aga juurestik nõrgavõitu või antud kasvukoha tingimustes ebasobiv. Võib-olla suurendab mõni pookealus ka saaki või tõstab selle kvaliteeti. Aga kuna tomat annab saagi juba külviaastal, siis pole ilmselt erilist mõtet hakata aretama tomati pookealuse sorti, kuna sama kiiresti saaks aretatud sordid, mis pookimatagi kasvatamist väärt.
Kunagi olen ka ise to-atit pookinud – kartulile. Kasvama läks küll, aga kartuli lehemädanik hävitas taime enne, kui saaki sain.