Gregor Lerch on kogu oma elu pühendanud uute lilleseadeideede ja tehnikate väljamõtlemisele ja nende edastamisele. Kord aastas annab ta välja paksu raamatu, vähemalt kord kuus korraldab koolitusi. Kõige uhkemad üritused, kuhu tuleb kokku huvilisi tervest maailmast, on suvetrendide kursus juunikuus ja jõulukursus oktoobris. Novembris on Bonni külje all avatud aga suuremahuline näitus.

“Arvasin, et näitusel esitleb ta kursustel õpetatud seadeid, aga ei – sellel mehel tekivad nii kiiresti täiesti uued ja originaalsed ideed, et näitus oli juba täiesti teises võtmes! Muidugi on tal oma ideede teostamisel abiks umbes 20-liikmeline meeskond, kusjuures seekord olid abiks ka lilleseadjad Austraaliast, Jaapanist ja Poolast.”

Traat – geniaalne materjal!

Kui vanasti püüti lilleseadetes traati häbelikult peita, siis nüüd on Gre­gor Lerch ülendanud traadi lilleseade põhikomponendiks.

“Sest see on maailma odavaim materjal – nii ta põhjendas,” muigab Tomson. “Traadist saab punuda mida tahes. Kui märkasin, et siin lillepoes müüakse ka veini, tekkis mul mõte ka neid veinipudeleid traatkaunistusega jõulupidulikuks teha.”

Meie lilleseadja teab, et Gregor Lerch armastab praegu kõike vana. Nii mõnegi traatkaunistuse paneb ta spetsiaalselt roostetama. Värvidest eelistab elevandiluuvalget ja üldse pigem valget kui punast. Samas eelistab ta jõulude ajal kirkaid värve pooltoonidele.

Kaunistuseks sobib kõik naturaalne

Ratsuritäht on suurepärane jõululill. Temas on ilu, võimu ja jõulupunast värvi!

Rohelised kaunistustupsud, mis traadiga kokku seatud, on männiokkakimbud. Puitunud varrejupid on punaselt kontpuult.

Kaneel on läbi teinud muutuse nõuka-aegsest defitsiidist jõulukaunistuseks.

Moodsas lilleseades valitseb elegantne lohakus – igatahes ei mingit sümmeetriat ega liigset korralikkust. Tänuväärt jõululill on gloriosa – seadke mõned õied veeampulliga seadesse ja õied püsivad nädalaid värsked.

Pildil olev pitsiline kuusepuu on saadud nii, et puutüvi on “kasvatatud” kipsi sisse. Külgedele sissekoputatud traatidega on antud kuuse kuju. Rullitraat, mida müüakse nii lillehulgimüügifirmades kui ka Tiimaris ja Koduextras – osake vaid küsida – on nii pehme, et seda on võimalik sõrmede vahel sigrimigriks kokku krässutada ja kuuse traat­okste külge kinnitada.

Kuusevõrasse kuldse niidiga seotud tähekesed on saadud nii, et küünlarasv on sulatatud plastmassvormi. Vormiks võite võtta ka külmkapi jäävormi, mõne laste mänguasja vms. Proovida tasub ka tühjakssöödud advendikalendrist järele jäänud plastvormi.

Närtsima hakanud roosiõie võib lahti lapata ja iga õielehe kaunistuseks – rulliks – kokku keerata.

Puukuurist võtke lihtne kasehalg, sellesse puurige traadid püsti ja pange jõulukuul nende otsa. Lill saab oma vee viinapitsist ja kui õis närbub, saate lille vahetada.