Ka meie kasutame sageli printsiipi, et halli ning valge kaasamisega saab ka kirjust aiast harmoonilise terviku, kuid see ei peaks olema eeskujuks.

Nii näiteks säras June Blake’i aed kui õpikunäide, kus eraldi istutusaladesse olid grupeeritud vastavalt kollase alatooniga soojad värvused ja teises grupis sinise alatooniga külmad värvused.

Dhu Varreni kollektsioonaias avastasin aga kontrastvärvuste rakendamise oskuse, kus mahukale rohelisele pinnale oli vastandatud tunduvalt väiksemas mahus punast või varjuliselt tuhmi aiaossa oli lisatud laik säravat oranži.

Väga mõnusalt mõjusid ka Kylmore’i kloostri müürist leitud rohelise eri toonides istutused või Ballintubberti eesaias rohelise lehevärvusega liaanidest raamitud seinapind.

Seega, kui koduaias mõjub kuusehekk monotoonsena, siis kaaluge, kas seda hekki võib kasutada millegi kauni fooniks. Nii näiteks sobib heki päikeselisele foonile mõni punase lehega õunapuu, vahtra või sarapuu sort. Punane värvus pääseb rahulikul rohelisel foonil hästi esile.

Kindlasti ei jätnud külmaks ka iirlaste lembus kasutada aias arhitektuuri väikevorme ja skulptuure. Õnneks ei pea me rääkima värvilistest Poola päkapikkudest või kriitvalgest plastist aiamööblist, sest sarnaseid asju aedades ei kasutatud, küll aga oldi leidlikud vanadele materjalidele uue elu andmisel.

Leidlikud väikevormid

Nii näiteks mõjusid Coolwateri aias justkui uhkete skulptuuridena raudteeliipritest loodud väravad, või jaapani ja kämmalvahtrate varjutamiseks konstrueeritud päikesevarjud. Nende ilusad selged vormid sulanduvad taimedega kergemini kui mis tahes rohke dekooriga materjalid.

Samuti pakkus silmailu liaanidega ehitud lihtsa vormiga pergola Terra Nova aias. Igal juhul tasub ka oma koduaias eelistada lihtsaid selgeid vorme ja naturaalseid materjale. Imearmsana mõjusid tassidesse istutatud miniaiad. Igaüks meist on vähemalt korra olnud nõutu, kuidas purunenud keraamikat ära kasutada.

Looge ka oma toataimedest välikompositsioonid, nagu seda on tehtud Jimi Blake’i terrassile. Isegi kaunilt seatud bambuskeppidest taimetoed latt- ja õisubadele võivad eemalt vaadates mõjuda skulptuuridena.

Põnevad skulptuurid

Koduaias võib kasutada kontpuu- või pajuoksi, rääkimata kuivanud kuuseritvadest.

Omamoodi toredusena mõjus eeltoodule vastupidine näide Jimi Blake’i aiast, kus hiigelsuur ja erksa värvusega lilleõis oli istutusalasse sobitatud nii, et elavatest taimedest moodustusid lillele “vars ja lehed”. Samas on see äärmuslik võimalus ja siin on lihtne libastuda. Kaaluge pikalt, enne kui paigutate oma koduaeda skulptuuri. Ühte vaatesuunda paigutage ainult üks skulptuur. Autoritiraaž annab garantii, kellelgi teisel sellist ei ole.