Alates 2010. aastast soovitab Eesti Aiandusliidu puuviljanduskomisjon kasvatamiseks ka taliõunasorti ‘Beforest’.

Räpina Aianduskooli kollektsioonis on see sort juba alates eelmise sajandi seitsmekümnendatest aastatest. Uue kollektsiooniaia rajamisel tellisime Lätist Bulduri Aianduskooli õpetajalt Janis Karklinšilt seal paremaks osutunud õunasortide pookoksi. Kuuekümnest sordist oli ‘Beforest’ üks neid väheseid, mis Räpinas 1978./79. aasta –40° talvepakase üle elas.

Sordi sobivust meie kliimas on kinnitanud ka Ahja valla Asuva talu ja Vändra lähedal paikneva Saare-Tõrvaaugu talu aiandi kogemused. Asuva talu koduleht tutvustab sorti ‘Beforest’ näiteks nii: “Säilib hästi veebruarini, heades hoiutingimustes kauem. Mahlane viljaliha on õrna struktuuriga ja aromaatne, omapärase maitsega. Eri maade aretusjaamades on sordi maitse pälvinud väga kõrgeid punkte. Hea lauaõun. Puu on noores eas jõuline, hiljem keskmise kasvuga. Varaviljuv ja väga saagikas.”

‘Beforest’ aretati Kanadas Ottawas möödunud sajandi alguses. Ümara kuni laiümara kujuga kantideta punased õunad on tihtipeale kaetud mõnedele lõunamaistele sortidele omase peene korkkoe võrguga. Viljaliha on kollakasvalge kuni kreemikas, hapukasmagusa maitsega, millele lisandub sordile ainuomane meeldiv vürts. Selle sordi õunad koristatakse viljapuuaiast viimaste seas ja ‘Beforest’ säilib hästi ka kehvades hoiutingimustes. Kui suvi tõotab rikkalikku saaki, tuleks koduaias viljahakatisi harvendada, et saada suuremaid õunu.

Eesti Aiandusliidu puuviljanduskomisjoni soovitatud sortide kirjeldused leiate raamatus “Puuviljad ja marjad Eestis”.

Artikkel ilmus ajakirja "Maakodu" mainumbris 2012.