Kõige parem on rohida ja ühtlasi maapinda kobestada pärast vihma, kui muld on veidi tahenenud. Rohimise käigus saab ära teha ka muud vajalikud tööd: toestamised, kärpimised, äraõitsenud õite lõikamised, kahjuritõrje. Rohimist vajab aed vähemalt korra nädalas. Suures lilleaias on järjekorras esimesteks need taimed, mis kohe õitsema hakkavad või juba õitsevad – praegu näiteks liiliad, roosid, suvelilled jm.

Kärpimine toob õierikkuse

Suvelilli kärbitakse, et soodustada rohkemat harunemist ja rikkalikumat õitsemist. Kindlasti kärpige petuuniaid, raudürte ja sametlille. Samuti võiks ära näpistada suvikutest ronitaimede (lõhislehine mungalill, vanikkuljus, õisuba) tippe, kui taimed on kasvanud juba meetri jagu – ikka parema harunemise ja õierikkuse sihiga.

Toestage kõrgekasvulisi

Suvelilledest vajavad tuge kõrge ja keskmise kasvuga taimed, mis kipuvad tugeva tuule ja vihmaga lamanduma – kõrged päevalilled, püsililledest aedvaagid, mägijumikad, härjasilmad, kukekannused jpt. Pojengidel võiks nüüd toed ära võtta.

Eemaldage äraõitsenud õied

Pärast õitsemist lõigake õievarred ära taimedel, mis õitsevad vaid korra suve jooksul ja alustavad kohe õitsemise lõppedes järgmiseks aastaks varude kogumist: aediirised, villane nõianõges jm. Õitsemisjärgset varte lõikust tehke ka siis, kui pole vaja lasta seemnetel küpseda, nii hoiate ära soovimatu isekülvi – näiteks kuldmaranatel kiviktaimlas.

Osal ilukõrrelistel (lamba-aruhein, kastik ‘Overdam’) lõigake pärast õitsemist pähikuvarred ära 1/3 ulatuses, siis ei jää puhmas hõredaks.

Õievarte äralõikamisega saab osa ilutaimi suve jooksul korduvalt õitsema ajada, püsililledest näiteks härjasilmi, karpaadi kellukat, mägijumikat, kullerkuppe; suvelilledest petuuniat, raudürte, pärdiklille.

Hoidke teod ja lehetäid vaos

Aiataimede nuhtluseks on teod ja lehetäid. Kui tigusid regulaarselt ära korjata – eriti pärast vihma –, saab nende tekitatud kahjustusi vältida.

Jälgige taimi, ennekõike neid, mis kasvavad poolvarjus. Kui muidu ei saa, siis aitab formaldehüüd (sinised graanulid), mida puistake tigusid ligi meelitavate taimede lähedusse mulla pinnale.

Eriti maitsevad tigudele püsililledest sügislille ja hostade lehed ning püvilill, suvelilledest lõhislehine mungalill.

Lehetäisid püüdke kastmise ajal veega maha pesta. Kui see ei aita, kasutage preparaati Decis.

Pisut väetist ergutuseks

Kui taimed on kevadväetist saanud, on kesksuvel aias lopsakust piisavalt. Kaaliumi- ja fosforirikka kompleksväetisega võiks pisut ergutada vaid suve teisel poolel õitsema hakkavaid taimi: aedflokse, õiekat astrit, kaunist astrit, kobarpead jm.