Puude ümbert kinni tallatud lumi teeb näriliste elu keeruliseks, tallamiseks sobib sula ilm. Samuti jälgida, kas külma ja näriliste kaitseks peale pandud materjalid on omal kohal, vajadusel tuleks neid kohendada.

Külma kaitseks võib lumest lagedatele peenardele lund kühveldada. Mõned labitatäied lund võib visata ka külmkasvuhoonesse.

Teid ja radu lumest puhtaks rookides hoiduda peenardele suurte kuhjade kühveldamisest. Parem on see loopida ühtlaselt aeda laiali. Sula ilmaga jälgida, et lumesulamisvesi peenardele ei koguneks, võimalusel juhtida see kraavikestega eemale. Samuti on ohtlikud muutlike ilmadega tekkivad jääkoorikud.

Toas
Kuigi päevad hakkavad kukesammul pikenema, pole valgusolud ikka veel kuigi head. Seetõttu tuleb kastmisega olla endiselt tagasihoidlik, kuid jälgida et muld lillepotis päris läbi ei kuivaks. Väetada vaid usinasti õitsevaid taimi.

Tubade tuulutamisel jälgida, et taimed ei jääks jaheda õhu kätte. Külmakahjude vältimiseks katke taimed kinni või tõstke aknalaualt tuulutamise ajaks eemale.

Külmal aknalaual jahtub liigselt nii lillepott kui seal olev lillemuld. Pottide alla asetatud isoleeriv materjal (kork, plast, paksem kangas või ajaleht) ei lase neil liigselt maha jahtuda. Kuumavatest küttekehadest tasuks taimed samuti eemale nihutada.

Et taimed valguse poole end kõveraks ei painutaks, pöörake taimi, kuid seda tuleb teha vähehaaval ja ettevaatlikult. Äkilised asukohamuutused teevad taimele kasu asemel halba.

Talvisel ajal on värske ja puhta lume sulatusvesi hea toalillede kastmiseks.

Regulaarne taimede kontroll ja ülevaatus aitab avastada ja ennetada tõsisemaid taimehaiguseid ja kahjureid.

Kuna külvihooaeg pole enam kaugel, tasub hakata pisitasa koostama seemnenimekirju. Üle tuleks vaadata oma seemnevarud ja ülestähendatud märkmed. Seemnekataloogidest leiab iga aednik midagi põnevat uuel hooajal katsetamiseks. Jaanuaris on piisavalt aega, et kontrollida vanemate seemnete idanevust.

Mälu värskendamiseks ning tarkuseterade ammutamiseks tasub lehitseda aiandusalaseid internetilehekülgi. Huvitavat ja harivat erialakirjandust leiab ka raamatukogust ning raamatupoodidest.

Keldris
Hoiule pandud köögi- ja puuvili tuleks vajadusel sorteerida, riknevad ja riknemistunnustega viljad noppida välja.

Pilk tasuks heita ka talvituvatele lillemugulatele ja –risoomidele, ega neil pole liiga külm, kuiv või niiske.

Keldrit õhutades jälgida, et õuest tulev külm õhk liiga ei teeks.

Aukude sulgemine, mürksöötade ja lõksude ülesseadmine hoiab närilised aiakraamist eemal.

Säilima pandud sibulaid tuleks samuti regulaarselt sorteerida. Kui riknendud sibulatega pole midagi peale hakata, siis juba kasvu alustanud sibulad võib rohelise sibula saamiseks asetada veeklaasile või istutada mulda. Sibulakoored tasuks taimse leotise, lõnga või munade värvimiseks kokku koguda.