Vaata, milliseid arbuusi- ja melonisorte meil kasvatada tasub


Vaata, milliseid arbuusi- ja melonisorte meil kasvatada tasub
Shutterstock

Südasuvel jõuavad turule lõunast toodud arbuusid ja melonid. Nii uskumatu kui see ka ei näi, saab neid dessertköögivilju ka Eestis kasvatada.

Avamaal tolmeldavad mesilased taimi väga innukalt. Soovi korral võib jätta arbuusitaimele alles viis-kuus vilja. Melonitaimedele tekib hulgaliselt vilju ja enamasti kõik ka valmivad. Isas­õisi võib ära võtta, aga midagi ei juhtu, kui seda ei tehta.

Täiskasvanud taimed ei vaja erilist kastmist, piisab sademetest. Ent kui on väga tugev põuaperiood, tuleb taimi siiski kasta ja vihmutada, eriti melonit.

Saagi koristamine

Meloneid saab hakata peenralt korjama juuli lõpus, augusti alguses, arbuuse enamasti augusti alguses.

Arbuus on valminud, kui selle vars on kuivanud ja vastu koort koputades kostab ilus kõlav heli. Küps vili on läikiv, tema vastu maad olev külg on kollane.

Melon on valminud, kui vars eemaldub kergesti viljast ja vili lõhnab.

Nii arbuusi- kui ka meloniviljad säilivad temperatuuril 2–3° kaks-kolm nädalat.

Seni on head saaki andnud arbuusisordid ‘Sugar Baby’, ‘Bingo’, ‘Janosik’, ‘Crimstar’,‘Rosario’

Melonisortidest on head saaki andnud ‘Ananass’, ‘Yellow Canarian’, ‘Charentals’, ‘Jaune Canare’, ‘Emir’

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare