Vaid 3 õuna päevas kaitseb meid keskkonnamürkide eest

 (3)
Õunad
ÕunadFoto: Vallo Kruuser

Igapäevaelus puutume me kõik kokku erinevate mürgiste ühenditega, mida leidub tegelikult ohtrasti meie elukeskkonnas.

Dioksiinid näiteks on grupp orgaanilisi ühendeid, mis kuuluvad keskkonnas levinud saasteainete hulka, millega on võimalik meil kõigil igapäevaselt kokku puutuda.

Uuringud näitavad, et puuviljades, juurviljades, tees ja punases veinis leiduvad fütotoitained blokeerivad dioksiinide kahjuliku toime. Fütotoitaineid seostatakse taime enda kaitseomadustega, samuti aga ka tema värvuse, lõhna ja maitsega. Taime enda jaoks on fütotoitained ka väga vajalikud, kuna kaitsevad taime UV-kiirguse kahjuliku toime eest.

Arvatakse, et portsjon köögivilju võib sisaldada üle 100 erineva fütotoitaine. Fütotoitainete sisaldus sõltub näiteks suuresti viljast, selle kasvutingimustest ja ka küpsusastmest. Et saada maksimaalset kasu puu- ja köögiviljades leiduvatest toitainetest ning fütotoitainetest, on mõistlik tarbida vilju laias variatsioonis.

On tõestatud, et näiteks kõigest kolme keskmise õuna söömine vähendab dioksiini mürgist mõju organismis poole võrra.

Oluline on aga see, et nende fütotoitainete eluaeg kehas on kuni 25 tundi. Nii et me peame neid ikka ja jälle uuesti tarbima, et olla kindlad nende pidavas kasulikus mõjus meie tervise hoidmisel.

Allikas: NutrionFacts

Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare