Ürdiaias on paene pinnas ning mullakiht õhuke, mulla suhtes nõudlikke taimi siin ei kasva. “Kõik taimed peavad taluma lubjarikast ja toitainetevaest pinnast. Aga aeg-ajalt tuleb neid turgutada, sellel kevadel said taimed peenrasse hobusesõnnikut,” selgitab aednik.

Hõrgud lõhnad

Eve üheks lemmikuks on lavendel. Ta soovitab lisada kuivatatud õisi suhkrule ja soolale, lõhnakotike sobib hästi voodisse või kappi. Ka rohtset võrset saab kasutada maitsestamiseks.

Asetage kuivatatud lavendli õied purki suhkruga vaheldumisi. Oodake paar nädalat. Kasutamisvõimalusi on palju. Tehke näiteks lavendlirulle, selleks pange lavendlisuhkur taina peale ja keerake rulli. Lõigake küpsetamiseks sobivad tükid.

Monarda on mõnusa lõhnaga. Paar monardalehekest lisavad näiteks kissellile huvitava maitsenüansi. Ka mesilased käivad rõõmuga monarda õitel.

Riburada näitavad end peenral kollane ja harilik pune. Pinda katab nõmm-liivatee, mis on hea ravim- ja teetaim. See taim jõudis aeda paemurrust.

Tokkroosi sugulane mets-kassinaeris on köharavim, mis teeb röga lahti.

Aniisimaitselisest läikivast peiulillest saab rahustava õhtuse tee. Paljudel ürdiaia taimedel on aniisi- või sidrunilõhn ja -maitse.

Maarjaohakas on hinnatud ravimtaim, kasulik näiteks seedeelundite hädade korral. Enne tarvitama hakkamist peab aga ära lõikama kõik hirmsad okkad. Ju on siis taime toimeained väga väärtuslikud, kui ta end nii ogadega kaitseb.

Kurgirohi on üheaastane taim, selle värsked lehed noppige kevadel salatisse. Need maitsevad nagu kurk.

Ülekasvanud lehed enam söögiks ei kõlba. Kurgirohu õied sobivad värskelt toitude ja jookide kaunistamiseks, samuti kurgihoidistesse.

Ühes peenras elab oma elu ammu külvatud maitsetaimede segu: pune, köömned, tüümian, murulauk, iisop.

Muld vajab turgutust

Iisopi ürti kasutab pererahvas vee maitsestamiseks, ürdisoolades ja võis. Sidrunilõhnaline moldaavia tondipea on aga väga maitsev teetaim, kergelt rahustav ja seedimist soodustav. Õlikanep kasvab ürdiaias samuti teetaimena. Harilik keerispea on hea meetaim, meelitades ligi mesilasi. See on külvatud koos tatra ja saialillega mulla parandamiseks.

Eve ei kasvata kirjuõielist saialille, sest pärast kuivatamist ei näe selle õied head välja. Õite ilu on aga oluline, sest kuivatatud õite müük on Kirimäe ürdiaiale tähtis tegevusvaldkond. Kaunid õied muudavad toidu väljanägemise ilusaks.

Ananassimaitseline münt on peenras liiga hoogsalt edasi levinud, mille tõttu teised suguvennad on allasurutud seisundis. Nurgas kükitab vene estragon, sellest tehakse muu hulgas maitseäädikat ja Tarhuni limonaadi.

Ingveri-, apelsini- ja šokolaadimündi lehti võib panna sügavkülma, et neid talvel näiteks koogile ja jäätisele lisada.

Kaunite õitega sügissalvei ‘Hot Lips’ leidis peenral koha sellel kevadel. Tegu on aromaatse tee- ja lõhnataimega. Ilmselt tuleb seda toas ületalve hoida.

Üldiselt Kirimäe ürdiaias külmaõrnu ja liigset poputamist vajavaid taimi ei kasvatata, vaid ikka neid, kes sellele kasvukohale sobivad ja ise hästi hakkama saavad.