Roosad ja mustjad õied

Unimagun on üheaastane ning eristub teistest magunatest silmapaistvalt hallikassiniste laiade ja lopsakate hambuliste siledate lehtede poolest. Sordist olenevalt on taime kõrgus 60–120 cm. Juulis alustab taim õitsemist ja suuri, sordist olenevalt valgeid, roosasid, punaseid, lillasid, mustjaid, liht- või täidisõisi jagub augustissegi. Seejärel paisuvad moonil suured seemnekuprad ning lõpuks valmivad seemned.

Üks põneva välimusega sort on ‘Hen and Chikens’ mis paistab silma vahvate ja omanäoliste seemnekuparde poolest, kus suure seemnekupra ümber on kraena väiksemad. Kõik see kokku jätab mulje, justkui oleks tegemist kanaema ja tibudega.

Vähenõudlik taim

Unimagunat on lihtne kasvatada, kuna ta pole eriti nõudlik mullastiku suhtes, eelistab vaid päikeselist kasvukohta. Kasvatamisel pole vaeva vaja näha ka kastmise ja väetamisega, üsna hästi lepib taim kehvema aiamullaga ning ka põuaperioodid elab kenasti üle. Loomulikult tagab mulla piisav toitainevaru ja niiskus lopsakamad taimed ning rikkaliku õitsemise ja prisked seemnekuprad. Seemned võib külvata kasvukohale kevadel, aprilli lõpus või mai alguses. Õigeaegne harvendamine tagab lopsakamad taimed.

Ümberistutamist nad eriti ei talu. Sageli külvab end aeda ise ja võib kohati omandada umbrohu- staatuse. Hoolimata oma ilust peenras ei kõlba unimagunad vaasililleks, kuna õied vajuvad üsna ruttu longu ja kroonlehed pudenevad.

Et vältida isekülvi, tuleks seemnekuprad enne seemnete laialipudenemist ära korjata. Valminud seemneid võib koguda nii kevadisteks külvideks kui ka saia küpsetamiseks.

Tühjaks raputatud seemnekuprad on nägusad mitmesugustes lilleseadetes. Seemnete ja seemnekuparde kogumiseks valida kuiv ja päikeseline päev, sest niisked seemned lähevad ruttu hallitama, märjad kuprad aga kaotavad oma dekoratiivse välimuse.

Valge piimmahl, mida leidub kõikides unimaguna taimeosades, on mürgine ja sisaldab uinutava toimega alkaloide.

Oopiumisordid sisaldavad piimmahla enim, õli- ja ilusortidel on piimmahla sisaldus viidud miinimumini. Oopiumisortide kasvatamine on Eestis ja paljudes teistes Euroopa riikides keelatud.
"Kuid pardike on väike"