Baltic Agro koduaiatoodete müügiesindaja SILJA KREEN, miks on kevadtalvine päike paljudele igihaljastele taimedele ohtlik?


Järjest kõrgemalt käiv päike soojendab okkaid ja lehti ning vesi hakkab nende pinnalt auruma. Kiirgust võimendab erevalge lumi, kust kiired tagasi peegelduvad. Kuna maa on külmunud ja juured ei saa sealt vett kätte, saavad okkad ja lehed põletada ning kuivavad. Võrasse jäävad mitmeks aastaks koledad pruunid laigud.

Kui päikesepõletus on väga tugev, võib taim isegi hukkuda. Varjutuskangaga on võimalik kaitsta võra tugeva kiirguse eest seni, kuni maapind sulab ja juured tööle hakkavad.

Millal on õige aeg hakata igihaljaid taimi kaitsma?

Sügisel liiga vara neid kinni katta pole õige, sest taim kasutab veel valgust ning katmine häirib talveks valmistumist. Asjatundjad soovitavad juba jaanuari lõpus katted peale panna, veebruaris on selleks aga küll juba ülim aeg.

Milliseid taimi on vaja varjutada?

Kindlasti vajavad kaitset igihaljad rododendronid, pukspuud ja ebaküpressid; kanada kuused 'Conica', 'Alberta Globe' jt sordid; ida-elupuu ja hariliku elupuu sordid; jugapuud; kadakate liigid ja sordid. Mõnel aastal on päike teinud palju kahju isegi meie kodumaisele liigile harilikule kadakale.

Paljudel roomavatel ja laiuvatel okaspuudel on praegu õnneks peal parim looduslik kaitse - kohev lumi. Kevade poole võib lund vähemaks jääda ning võrad tulevad välja. Seda tuleb jälgida ning õigel ajal neile kaitsev vari peale panna.

Vahemärkusena olgu öeldud, et lume all läheb olukord ohtlikuks siis, kui pärast sula lumi jäätub ja puud jäävad ummuksisse. Siis tuleb jäätunud kiht eemaldada.

Kaitsva lumeteki all on praegu ka igihaljad kiviktaimlapadjandid: kivirikud, ibeerised, liivateed jne, kellele tugev kevadtalvine päike samuti haiget teeb.

Kindlasti tuleb paaril istutusjärgsel aastal kaitsta okaspuid, sest noorte puude juurestik on pinnale lähemal ja külmub kergesti läbi. Esimesel kahel kevadtalvel pärast istutamist katke ka elupuuhekk varjutuskangaga, muidu võib see hukkuda. Kui talv on olnud pikk ja väga külm, on maapind kevadel veel kaua sügavalt läbi külmunud. Sel juhul tasub varjutada igaks juhuks ka vanema heki lõunapoolset külge.

Kui eespool nimetatud liigid kasvavad kohas, mis jääb päevase tugeva päikese ajal hoonete, müüri või suurte puude varju, siis seal neid katta pole muidugi vaja.

Kaitset ei vaja meie harilik kuusk ja mänd. Samuti heitlehised rododendronid, mille võra on raagus ja varakevadist päikest ei karda.

Millega varjutada?

Kõige mugavam on kasutada varjutamiseks spetsiaalset varjutuskangast või juteriiet, aga sobivad ka kuuseoksad või varjutusrestid. Varjutus- ja tuulekaitsekangas on tugev polü-
propüleenist kootud eri tihedusastmega võrk. Tavaliselt on see rohelist või musta värvi.

Mingil juhul ei tohi puid katta katteloori või kilega! Katteloor on mõeldud sooja hoidmiseks. Kui päike selle peale paistab, läheb loori all väga kuumaks ja taim hakkab sõna otseses mõttes küpsema. Kile on veelgi hullem, sest ei lase õhku läbi. Varjutuskangas laseb õhku läbi, selle all ei teki kondensatsioonivett.

Lisaks sellele, et varjutuskangas hoiab taime päikesepõletusest, kaitseb võrkjas kude ka tuule eest. Nii nagu inimesel, on ka taimel väga külm, kui puhub vali tuul, miinuskraade ei pruugi seejuures eriti palju ollagi. Tuul võimendab külma.

Kuidas kangas ümber puu kinnitada?

Veebruaris varjutuskangast sättides jälgige eriti hoolikalt, et ladvad ja uued kasvupungad saaksid kaetud.

Mässige ümber puu kohe mitu keerdu. Materjal siduge puu ümber kinni nööriga. Kuna külmaga on puit rabe, olge hästi ettevaatlik võra kokku tõmbamisel.

Väiksematele puudele on kangast lihtsam asetada siis, kui tegite sügisel nende ümber tugiraamid. Tugiraam on hea ka selle poolest, et kangale langenud lume raskus ei vigasta oksi. Praegu pole karkassi enam võimalik paigaldada, sest lumi on paks ja maapind külmunud.

Varjutuskangad eemaldage kevadel alles siis, kui maapind on täiesti sulanud. See võib juhtuda alles aprilli teisel poolel või isegi mai algul. Kiiret pole kuhugi, ei maksa oma kallihinnaliste puudega riskida.

Kas varjutuskangast saab ka mingil muul moel kasutada?

See kulub ära pärast okaspuude istutamist, et vähendada aurumist, taim juurdub kiiremini. Varjutuskangaga saab tugeva päikese eest kaitsta ka kõiki teisi aiakultuure pärast istutamist nii avamaal kui kasvuhoones, see on õrnematele taimedele heaks kaitseks ka tuule eest.

Koduaias võib kangaga kaitsta maasikapeenraid, sõstrapõõsaid ja kirsipuid maiaste lindude eest. Suvel saab ülekuumenenud talveaia või terrassi muuta varjutuskanga abil palju jahedamaks ja mugavamaks nii taimedele kui inimestele.

Varjutuskangas on piisavalt tihe ka selleks, et varjata võõraste pilkude eest istumiskohta. Selle võib kinnitada võrkaiale ja niimoodi varjata kas või kogu aeda, kui piirdel pole hekki või see alles kasvab.

Kui kaua kangas vastu peab?

Varjutuskangas on ultraviolettkiirte kindel, selle kasutusaeg on 5-8 aastat. Tugev kootud materjal kannatab ka tugevamaid tormituuli. Aiaärides on müügil mitmesuguse tihedusega kangast. Selle võib osta väikepakendis (1,5 x 3 m) või lasta mõõta sobiv kogus rullist (laiusega 1,5 ja 3,12 m).