1. Kesk-Ameerika liigid - on soojuse suhtes vähenõudlikud, suuresaagilised, viljad suured, maitseomadused keskmised. Üldjuhul neid värskelt toiduks ei tarvitata, vaid kasutatakse töötlemiseks.

2. Lõuna-Ameerika liigid - on nõudlikud soojuse suhtes, viljad on üsna väikesed, magusad, aromaatsed. Kohati kutsutakse neid maasikafüüsaliks või ananassifüüsaliks. Vilju süüakse toorelt, kuid sobivad ka töötlemiseks ja kuivatamiseks. Selle grupi kolm tuntumat esindajat sobivad ideaalselt koduaias katsetamiseks:

Üldtuntud maasikafüüsal (Physalis pubescens L.) on üheaastane taim, mis pärineb Mehhikost ja USA lõunaosast, kasvab ka Peruus ja Venetsueelas. Taim on madalakasvuline, kompaktne, karvadega kaetud. Vili on pisike, väga magus(15%suhkruid), nende lõhn meenutab metsmaasikat või ananassi.
Maasikafüüsalit saab ka meil kasvatada avamaal, kuid seemned tuleb kindlasti juba märtsis ettekasvatamiseks külvata. Välja istutatakse öökülmaohu möödudes, 4-5 taime ruutmeetrile.

Seemnepakkidelt võib leida ka nimetust Peruu füüsal (Physalis peruana). See liik pärineb Brasiiliast ja juba 1774.a. alates kasvatatakse teda laialdaselt ka Inglismaal. Taim on oma kodukohas mitmeaastane, 1,5-2m kõrge laiuv haruline põõsas, veidi karvane. Viljad sisaldavad palju vitamiine, mikroelemente, pektiini, maitse on õrnem ja meeldivam kui teistel liikidel, lõhn meenutab maasikat, ananassi või teisi puuvilju. Ta kaldub vegetatiivsele kasvule, seepärast vajab kerget ja viljakat mulda, väetamist kuni juuli keskpaigani, augustist alates on vaja kasvu piirata, katkestades kastmise peaaegu täielikult, vastasel juhul ei pruugi viljad valmida.

Meil vähemtuntud Florida füüsal (Physalis floridana L.)  pärineb Kesk- ja Põhja- Ameerikast. Viljad pisikesed (1,5g), mahlased ja magusad, ilma happeta. Maitseomadustelt on ta sarnane marjafüüsalitega.
Florida füüsali seemneid on meie poodides küllaltki keeruline leida, kuid neid on võimalik soovi korral tellida välismaistest internetipoodidest. Meie tingimustes saab teda kasvatada vaid katmikalal. Arvestades taime suurt kasvu, istutatakse maksimaalselt 2 taime ruutmeetrile, sõltuvalt valgustingimustest.

Lisaks heale maitsele on füüsal ka kasulik: teda soovitatakse suure pektiinisisalduse tõttu dieettoiduna. Ta on võimeline siduma ja inimese organismist eemaldama raskemetalle, mikroobseid toksiine, kolesterooli. Rahvameditsiinis tarvitatakse vilju värskelt, aga ka kuivataud viljadest valmistatud tõmmist või keedist podagra ja reuma, mao- ja maksahaiguste puhul. Samuti uriini väljutava vahendina põie –ja neerukivide puhul. Aitab ka hingamisteede haiguste korral. Füüsalis avastatud steroidsed ained on valu- ja põletikuvastase toimega, mõningatel andmetel ka vähivastase toimega.