Teadaolevalt elab 54 protsenti maakera rahvastkust linnades ning 2050. aastaks arvatakse see suhtarv suurenevat 66 protsendini. Linnaelanike toiduga varustamine võib paljudes piirkodnades väljakutseks ostutuda juba õige pea.

Sestap loodigi 2015. aastal Iisraelis kahe ettevõtte - LivinGreen ja Dizengoff Center - eestvõttel kaubanduskeskuse katusele lehtköögiviljade kasvatamiseks aed. Kuid mitte tavaline, vaid üsna erilise tehnoloogiaga.

Katusel viljeletakse vesiaiandust ehk hüdropoonikat ning seda aiandusvormi julgustatakse katsetama ka linnaelanikke - korraldatakse koolitusi ja õppepäevi.

Taimede seemikud istutatakse spetsiaalsetesse vahtplastist alustesse ning nad toituvad aluste all olevast toitaineid sisaldavast veest. Vett rikastakse hapnikuga pumpade abil ning selle pH tasemel hoitakse hoolikalt silm peal. Tänu sellele kasvavad taimed kaks korda kiiremini kui nad kasvaksid mullas.

Pestitsiide ja sünteetilisi väetisi katuseaias ei kasutata.

Igakuiselt kogutakse kahelt 750ruutmeetrise pindalaga päikese eest kaetud kasvualalt enam kui 10 000 ühikut 17 erinevast sordist rohelisi lehtköögivilju ja maitsetaimi.

Allikas: inhabitat.com