Ida-Euroopas leidub 40 liiki viirpuid, millest farmakoloogiliselt on enam uuritud verevat viirpuud. Lääne-Euroops on uurituim tömbilehine viirpuu.

Viirpuu on parkide ja metsade valguslembene põõsas-puu. On märgatud, et elumajade lähedusse istutatuna hakkab viirpuu rohkem vilju kandma, seda tänu mesilaste tegevusele. Millist viirpuud eelistada? Selle kohta on ilusasti öelnud ukraina rahvameedikud: kõige paremini aitab see viirpuu, mis kasvab oma aias.

Viirpuu vilju tarvitatakse ka toiduks. Neist jahustest magushapu maitsega viljadest valmistatakse keedist, toorhoidiseid, kisselle. Tervislik ja lastele maitsev magustoit on viirpuumarjadest pastilaa. Kuivatatud marju saab jahvatada kohvimasinas jahuks, mida lisatakse meeldiva puuviljamaitse saamiseks saia- ja pannkoogitaignale. Küpsetatud marju on kasutataud ka kohvi aseainena.

Rahvameditsiinis tarvitatakse viirpuu vilju ja õisi. Õied kogutakse õitsemise algul ja kuivatatakse õhurikkas ruumis. Augustis-septembris valmivaid vilju kuivatatakse kas päikese käes või ahjusoojas. Nende kogumisega peab aga kiirustama, sest linnud võivad ette jõuda ja meid viljadest ilma jätta.

Viirpuus leidub saponiine, eeterlikke õlisid, amügdaliini, suhkruid (fruktoosi, sorboosi, sorbiiti), orgaanilisi happeid, pektiine, parkaineid, fütosteriine, C-vitamiini, karotiini ja koliini.

Viirpuu viljadest või õitest valmistatud teed tarvitatakse närvilisuse, unetuse, naiste ja meeste üleminekuhäirete, tuuletõmbusest tingitud peavalude, südamehäirete ja kõrgenenud vererõhu korral.

Viirpuu viljad ja õied laiendavad aju ja südame veresooni, parandades nende elundite varustamist hapniku ja toitainetega. On selgunud, et viirpuu glükosiidid, atsetüülkoliin ja koliin mõjutavad rasvade ja kolesterooli ainevahetust ning tõrjuvad skleroosi.

Viirpuu õieteeks võetakse üks teelusikatäis ürti, lisatakse klaas keeva vett, lastakse 10 minutit tõmmata. Kurnatakse ja juuakse pikkamisi poole klaasi kaupa ära. Päevas tarvitatakse üks klaas teed.

Viirpuu marjateeks võetakse 2 teelusikatäit peenestatud marju, valatakse peale klaasitäis kuuma vett, lastakse 7 minutit tõmmata ja juuakse ära. Maitsestamiseks ja mõju suurendamiseks lisatakse teele melissilehti.

Allikas: "Aed ja mets kui apteek", Aili Paju, Maalehe Raamat