Kirjeldatud nähud viitavad taimede haigestumisele viirushaigustesse. Mõne ebasoodsa kasvutingimuse mõju (hiliskülm, toitainete vaegus, niiskusepuudus vms) avaldub kõigil mugulbegooniatel korraga. Nagu kõigi nakkushaiguste, sealhulgas viirushaiguste puhul, esinevad muutused esialgu üksikutel taimedel ja nende osadel.

Siiski võimendavad mitmed keskkonnamõjurid, näiteks madalad temperatuurid, viirushaiguste kulgu.

Teie mugulbegooniatel on tegu kahe viirushaigusega – ringlaiksuse ja mosaiigiga.

Ringlaiksust iseloomustavad helerohelise äärisega ringid leheroodude vahel. Hiljem moodustuvad vanematel lehtedel ringide keskele pronksjad laigud. Noorematel lehtedel paiknevad kärbumislaigud lehe äärtel. Lehed kimarduvad ja deformeeruvad ning leheserv rullub alla. Viimaks kängub kogu taim. Ka õied jäävad väikeseks, õie kroonlehtedel on pruunikad täpid.

Begooniatele tekitab ringlaiksust tomati-pronkslaiksuse viirus (Tomato spotted wilt virus). See nakatab kuni 500 taimeliiki. Lilledest võivad nakatuda petuunia, daalia, aedaster, priimula, floks, gladiool, krüsanteem ja peiulill.

Köögiviljadest võivad haigestuda tomat, paprika, lillkapsas, salat, spinat ja uba. Esmaseks nakkusallikaks võivad begooniale ja teistele kultuurtaimedele olla ka paljud umbrohud.

Haigust põhjustavat viirust levitavad ripslased, kelle kehas viirus paljuneb ja säilib ületalve. Kuid viirus võib taimelt taimele kanduda ka kastmisveega.

Veel võib begoonial tekkida ringlaiksusega sarnane haiguspilt, kui ripslased kannavad edasi viirust Impatiens necrotis spot virus. Haigust nimetatakse lemmaltsa-nekroosilaiksuseks.

Viiruslik mosaiik

Viirusliku mosaiigi tunnuseks on kollakasrohelised täpid ja ebaselge piirdega kloroosilaigud begoonia lehtedel. Tumerohelised koeosad vahelduvad helerohelistega, mistõttu lehed näivad marmorja mustriga. Lehepind kimardub. Tugeva nakkuse korral õied moonduvad ning muutuvad kirjulaiguliseks.

Begoonia mosaiigihaigust tekitab kurgi hariliku mosaiigi viirus (Cucumber mosaic virus). See on üks laiema peremeestaimede ringiga viirus (üle 700 liigi). Begooniat ohustavate lähtetaimede hulka kuuluvad petuunia, priimula, aster, tulp, gladiool, kurk, salat, sibul, rabarber ning paljud muud lilled ja köögiviljad.

Samuti võib nakkus alguse saada umbrohtudelt – vesiheinalt, põldohakalt ja kõrvikult. Haigus kandub edasi ka seemnetega. Peamiselt levitavad mosaiigiviirust lehetäid.

Ennetamine ja tõrje

Mugulbegooniate paljundamiseks ja kasvatamiseks tarvitage ainult terveid kontrollitud emataimi. Lilletaimed, kui neil esineb kahtlasi kahjustusi, jätke ostmata. Kõrvaldage esimesed haigustunnustega taimed ja hävitage, et välistada tõve edasist levikut.

Peamine tõrjeviis on piirata viirust levitavate putukate (ripslaste ja lehetäide) arvukust. Alustage pritsimist enne taimede õitsemist. Kasutage Neem-Azal T/Si (30–40 ml/10 l) või küüslaugu-, raudrohu- ja kesalilleleotist.

Juhul kui kahjureid esineb rohkesti, valige pritsimiseks Mavrik 2F (4–6 ml/10 l) või Fastac 50 (6–8 ml/10 l).