Kui ma augusti keskpaigas Vogelbergide krundil külas käisin, ilmestasid mammutipuud ja seedrit noored helerohelised kasvud. Seevastu küpress tukkus jätkuvalt. Paistab, et vist too Belgiast Kalanasse kolimist üle ei ela.

Parasjagu puhkemas oli suureõielise magnoolia (Magnolia grandiflora) õis – viimane. Neli õit oli juba ära õitsenud, kolmel suisa kukkurviljad arenemas. Küllap on see Hiiumaal esmakordne juhus läbi aegade, kui tavalise männiku servas suureõieline magnoolia mitte ainult ei kasva, vaid ka õitseb ja viljub. Tõsi, ta pole veel siinmail talvitunud. Puuharulduse omanik plaanib talve tulles ta hoolikalt katta. Välimuse poolest on see igihaljas USA lõunaosariikidest pärit magnoolia eksootika tipp: lopsakad lehed on pealt kui särava lakiga üle võõbatud. Euroopa Vahemere piirkonnas on ta üks hinnatumaid ilupuid, kasvatatakse teda aga ka suisa Slovakkias ja Tšehhis, kus on ellu jäänud isegi 26-kraadise pakasega.

Esimese talve on Kalanas edukalt üle elanud 3 m kõrgused mooruspuud. Tegemist on poogitud isenditega, kelle võra lehed on mooruspuu kohta lausa lubamatult suured ja läikivtumerohelised. Ühe puu lehed on kolmehõlmalised. Ladina keeles nimetatakse neid Morus bombycis ehk Morus kagayamae, prantsuse keeles aga murier platane, ehkki tegu pole teps plaataniga. Liigi süstemaatika on paraku üpris segane. Estikeelsete taimenimetuste andmebaasis on Morus bombycis pandud Morus alba sünonüümiks. Teistes allikates väidetakse aga, et ta on Morus australise sünonüüm. Igatahes peaks ta kodumaa olema Jaapanis, levikutäppe on kaardil joonistatud isegi Lõuna-Sahhalinile ja Lõuna-Kuriilidele. Külmataluvuseks nimetatakse 6. kliimatsooni. Tol augusti päeval oli osa moorusvilju Kalanas juba küpsevalt mustjaks värvunud.

Eks see ole suurepärane, kui keegi viimaks Kalanas erakordsete puuliikidega katsetab. Kui see maa vaid nii hirmus karm poleks. Iseenesest on paeklibu vahel ka huumusmulda, võibolla näiteks seedrile sellest piisab? Alles kevadel nägin Bulgaarias Melniku kuivadele viljatutele kruusajärsakutele istutatud seedrisalusid. Nood saavad seal igasuguse kastmiseta hästi hakkama!
Muide, Kalanas pole siiski kõik vaid üks kuiv klibu ja kõrb. Küla idaosas leidub lopsakaid lohke sangleppade ja angervaksadega. Milliseid nõudlikke eksoote seal võiks kasvatada! Võibolla keegi võtab asja kunagi käsile?