20.03.2010, 09:00
Vitamiinisisaldus külmutatud marjades
Praegusel ajal marju sageli sügavkülmutatakse. Kas selle protsessi käigus väheneb ka nende vitamiinisisaldus? G. L. Pärnumaalt
FOTO:
Vastab professor RAIVO VOKK
Külmutatud toit on muutunud väga populaarseks, sellest annab tunnistust ka külmlettide laienemine kauplustes. Kuna sügavkülmutamiseks kasutatakse piisavalt madalaid temperatuure (põhiliselt alates –25°), saavad taimsed rakud selle käigus küllaltki vähe kahju.
Uuringutes on näidatud, et ühe labiilsema vitamiini – askorbiinhappe ehk C-vitamiini sisaldus on sügavkülmutatud toidus algsest keskmiselt 80%.
Soovitaksin aga lisaks marjadele süüa rohkem ka külmutatud köögivilja. Köögiviljade säilitamisel lagundab taimedes olev askorbinaas C-vitamiini, sügavkülmutatud toodetes aga see ensüüm ei toimi.