Vastab

VÄINO PALLUM

Kõnealune õunapuu ei põe nakkus- ega puudushaigust, vaid on langenud hoopis viljapuu-võrgendilestade küüsi.

Viljapuu-võrgendilest (Metatetranychus ulmi) on väike ämblikulaadne olevus. Täiskasvanud isendid on vaid 0,4 mm pikkused, punakad, vastsed on 0,2 mm suurused sidrunkollased või oranžid. Nad imevad taimemahla lehtede alumisel küljel. Suure arvukuse korral võib neid olla ka lehtede ülaküljel ja õite tupplehtede ümbruses.

Esimene kahjustusilming tuleb nähtavale heledate tähnidena lehtedel, enamasti leheroodude lähedal. Kahjustuse süvenedes tekivad heledad laigukesed. Lehtede alumisel küljel esineb õrna võrkjat katet ja kergelt punakat tooni.

Suve jooksul kasvab pahategijate arvukus jõudsalt. Lehtede kasv seiskub. Lehed muutuvad hallikaspruuniks või pronksjaks ja varisevad. Tugevasti kahjustatud puul jäävad õunad normaalsest väiksemaks, osa vilju võib olla deformeerunud. Puu seisund on igati nõrgestatud.

Augusti lõpul – septembris munevad lestad munakogumikke peente okste alumisele küljele, viljaokstele, pungade alusele ja koorepragudesse. Munad on punakad, läbimõõt 0,15 mm. Kogumikud moodustavad koorel aga hästi märgatava punaka läikiva laigu. Munakogumike massilisel esinemisel on kogu oksal punakas varjund.

Munadest hakkavad kooruma vastsed, kui pungade puhkemise aeg käes. Esialgu asuvad vastsed imema avanevaid pungi, hiljem lehti. Läikivad punakasoranžid suvemunad asuvad lehtede alaküljel.

Suve jooksul areneb võrgendilestal 4–5 põlvkonda.

Kahjuri arvukuse suurenemist soodustavad pehme talv ja öökülmadeta kevad, tuulevarjuline kasvukoht ja puu tihe harvendamata võra.

Peale õunapuude kahjustab viljapuu-võrgendilest ploomi- ja kreegipuud, harvem pirnipuud, kirsipuud, vaarikat, tuhkpuud ja viirpuud.

Tõrjeks pritsige õunapuud nädal enne õiepungade avanemist (õiepungad on eraldunud ja kroonlehed värvunud) Vertimex 018 ECga (8 ml/10 l), Mavrik 2F-iga, Karate Zeoniga või Karate 5 ECga
(6 ml/10 l).

Tõrjeks korrake pritsimist kohe pärast viimaste kroonlehtede varisemist. Kuna viljapuu-võrgendilest on keemiliste tõrjevahendite suhtes kiire kohanemisvõimega, kasutage neid pritsimisvedelikke vaheldumisi.

Harvendage õunapuu võra, ärge laske sel tihedaks muutuda.