* Umbrohuvaba tuleks hoida nii puude-põõsaste ümbrus kui lillepeenrad ja köögiviljamaa. Unarusse ei tohi jätta ka kompostihunnikuid ja nende ümbrusi. Umbrohtunud alal on rohkesti kahjureid ja haigustekitajaid, mis kõik vähendavad saaki ja selle kvaliteeti.

* Aia ja peenramaa umbrohupuhtana hoidmine aitab vähendab ka tigude arvukust.

* Mahlane umbrohi on hea kompostimaterjal, ent haigustest tabanud taimeosad sinna ei sobi. Need tuleks kas maha matta, eraldi kompostida või põletada.

* Mullapinna kobestamine õhustab seda, aga ka vähendab mulda peitu pugenud kahjurite arvukust ning hävitab tärkanud umbrohud. Õhurikkas ja kobedas mullas esineb vähem haigustekitajaid ning saak on terve ja säilib paremini.

* Kuna sagedaste kastmiste tulemusena muutub muld tihkeks ja raskeks, tuleks kobestada mullapinda ka kasvuhoones.

* Mädanike vältimiseks tuleks kasvuhoonet regulaarselt õhutada. Kasvuhoonetaimedelt tuleks eemaldada kõik haigustunnustega ja koltunud lehed. Kastmised teha pigem hommikul kui õhtul, see vähendab liigniiskuse (ja sellest tulenevalt mädanike) teket kasvuhoones.

* Et varajane kartul säiliks paremini, tules ta üles võtta niipea, kui pealsed on närbunud. Pikalt maas hoidmine soodustab nakatumist mugula pruunmädanikku.

* Sibulad tuleks koristada kui pealsed koltuvad, selleks valida kuiv ja päikseline ilm, nii säilivad nad paremini.

* Kui kevadel on panipaigad-keldrid jäänud korrastamata, on selleks nüüd ülim aeg.

* Püsililli (nt iiris, pojeng) jagades või ümberistutades tuleks nii suuremad lõikepinnad kui murdekohad kaaliumpermanganaadi lahuse või puusöega desinfitseerida.

* Püsi- ja suvelilledelt tuleks haiguste edasise leviku vältimiseks eemaldada kõik ilmsete haigustunnustega taimeosad ning põletada, eraldi komposteerida või maha matta. Kahjurite ja haigustekitajate leviku vähendamiseks tuleks peenrad hoida võimalikult umbrohuvabad. Taimiku harvendamine tagab õhu liikumise taimede vahel ning vähendab haigustesse nakatumist.

September aias

* Et nii mõingi suve- või püsilill ei omaks aias umbrohustaatust, tuleks õisikud varsti pärast õitsemist ära korjata.

* Liigse jaheduse ja võimalike öökülmade eest tuleb suvitama viidud toalilli kaitsta kattelooriga, vajadusel viia nad aga hoopis sisetingimustesse.

* Veel õues viibivaid toataimi tuleb hoida sagedaste vihmahoogude ja liigniiskuse eest. Jälgida ka võimalike kahjurite esinemist taimedel: vajadusel on taimekaitsetöid õues lihtsam teha kui tubastes tingimustes.

* Viimane aeg on korrastada maasikapeenar. Kõigepealt tuleks see puhastada umbrohtudest ning eemaldada võsundid. Vanad ja haiged lehed tuleks eemaldada ja põletada.

* Välja lõigata saaki kandnud, nõrgad ja haigustunnustega vaarikavarred. Haigustunnustega oksad põletada.

* Õuna- ja pirnipuude alt tuleks regulaarselt kokku korjata maha kukkunud ja haigustest tabatud õunad-pirnid. Need tuleks maha matta, mitte aga viia kompostihunnikusse.

* Ploomidelt lõigata välja kõik kott-tõvest ohtralt nakatunud viljadega ning hõbelehisusest nakatunud oksad ning need põletatakse.

* Aias kasutatavaid töövahendeid (noad, käärid, saed) tuleks regulaarselt desinfitseerida. Sobib nt 40º alkohol või piiritus. Nii väheneb võimalus et haigustekitajad kanduvad töövahenditega ühelt taimelt teisele. Esmalt toimetada tervete taimede kallal, ilmsete haigustunnustega taimed jätta kõige viimaseks.