Projekt vältab terve suve ning Aialeht.ee-s saate sellel kogu aeg ka pilku peal hoida.

Aialeht.ee valis välja ühe algaja aedniku, kelle aeda projektis kasutatakse. Merli on põline tallinlanna, kes pole seni isiklikku aeda omanud. Alljärgnevalt kirjeldab ta oma seniseid kogemusi aiandusega.

* * *

Merli, 32

Aiandusega olen kokku puutunud kogu elu. Minu vanaemal on üsnagi suur aed. Jõudumööda on ta seal kasvatanud igasuguseid köögivilju, lilli, puid, põõsaid. Mina selles suurt ei osalenud. Või siis nii palju kui lapsed teha tahavad.

Endal suurt aeda pole olnud. Maja juures olev suurem maalapp ootas oma aega, et sellega midagi ette võetaks. Kuna pinnas on suhteliselt liivane, siis polnud endal ka selgust, mida sinna rajada saaks üldse.

Enda unistus on olnud luua kena puhkekoht, kus oleks mõnus grillida, istuda, puhata, aega veeta, lastega mängida. Lisaks sellele võiks olla nurgake köögiviljade jaoks, kasvuhoone ning viljapuud. Samuti tahan lillepeenraid, mis pakuksid silmailu. Minu lemmikuteks on kiviktaimlad ja nn vanad talulilled. Viimastega meenub alati vanavanaema maja Läti piiri ääres.

Olles arutanud asja pikalt abikaasaga, otsustasime kaasata ka aiakujundaja. Ma tean, mida ma tahan aias näha ning milline on ilus aed, kuid seda kõike paberile panna ning aeda viia, käib vast veidi üle jõu.

Siis tuli pakkumine teha aialapist nn katseaed. Otsustasin võimalust kasutada ning luua aed spetsialistide näpunäidete järgi ja toel. Kindlasti võtab aia rajamine aega kauem kui kavandite tegemine, kuid annan oma parima, et paljud asjad saaks tehtud ning kirjutan kogemustest ja katsumustest ka aialeht.ee-s.