Lisaks kuuluvad paljud aromaatsed taimed ka ravimtaimede hulka. Nende lehed, õied ja varred on kui "roheline apteek“. Osad neist omavad mikoobidevastast toimet, nende "aura“ meelitab ligi kasulikke tolmeldajaid ning peletab kahjurputukaid, samas vähendab seenhaigustesse nakatumist. 

Aromaatsete taimede poolt eraldatud lenduvad ühendid suruvad maha infektsioone ning parandavad immuunsust. Taimede "keemiline aura“ võib mõjutada ajutegevust, südametegevust, lihaskonda ning seedimist. Aroomide bukett aromaatsete taimede peenras on mõnevõrra erinev apteekidest pakutavatest eeterlike õlide aroomist, see on palju rikkalikum ja kasulikum. 

Ravivate aroomide poolest juhivad mitmeaastaste seas huulõieliste perekonna esindajad. Juba eemalt on kerge eristada monarda lõhha. Lavendli, iisopi, mündi, pune, melissi, liivatee ja salvei aroom paraneb ja muutub eriti intsensiivseks, kui taimi kasvatada päikselises kasvukohas, kergel mullal ja suurte kivide läheduses. Aromaatsete lehtedega taimi on ka teistes perekondades. Soe ja vaevutuntav lõhn on pinnakattetaimel risoomikal kurerehal, Iseloomuliku lõhnaga paistavad silma ka aedruut ja kirbelt mõrkja lõhnaga koirohi. Kõik aromaatsed taimed näitavad oma parimaid külgi päikselisel kasvukohal ja soojal suvel. 

* Aia lõhnanurgast on vähe kasu, kui seal ei viibita. Leidke selleks aega. Veelgi parem, kui istutate lõhnataimed sinna, kus te sageli viibite – päikseliste terrasside ja teerajade ääred. Liivatee, iisopi, lavendli, salvei ja pune võib istutada näiteks peenarde ääristajaks. 

* Peenar ainult aromaatsetest taimedest võib jääda värvilt ja kompositsioonilt tagasihoidlkuks. Pealegi õitseb enamik neist suve keskel või teises pooles. Seetõttu tuleks neile leida sobivaid õitsvaid naabreid ning pilgupüüdjaid. 

* Vaid üks-kaks aromaatset taime ei anna suurt efekti. Suuremad grupid annavad parema tulemuse. Aeda valige eelkõige endale ja perele meelepärase lõhnaga taimi. 

Lavendel on rahustava toimega, korrastab seedimist ja vähendab spasme. Tagab rahuliku une ning omab mikroobidevastast toimet.

Iisop vähendab stressi, soodustab seedimist ja omab rögalahtistavat toimet.

Münt vähendab puhitust, närvilisust, soodustab seedimist, omab viiruste ja mikroobidevastast toimet ning aitab unetuse korral.

Pune leevendab köha, soodustab seedimist ning soodustab uinumist.

Meliss suurendab tähelepanuvõimet, parandab mälu ning aitab unetuse korral. Omab antibakteriaalset ja viirusevastast toimet.

Liivatee on kerge rögalahtisti, omab kerget rahustavat ning viiruste ja bakterivastast toimet, aitab isutuse ja seedehäirete korral. 

Salvei toniseerib ning parandab mälu, omab põletikuvastast toimet ning leevendab köha, omab mikroobide ja viirusevastast toimet.

Aedruut omab nõrgalt rahustavat toimet, soodustab seedimist ja parandab vereringet.

Koirohi tõstab söögiisu, vähendab puhitust, aitab nii kõhulahtisuse kui -kinnisuse korral.

Aedmonarda soodustab uinumist, on kergelt rahustava toimega ning aitab hingamisteede haiguste korral.

Refereeritud ajakirjast Коллекция садовника