Liimvöö

Varasügisel on enamasti päeval veel üle 10° sooja ja liigub ringi igasuguseid putukaid, vahel on meil oktoobri keskelgi piisavalt soe. Kuna paljud kahjurid talvituvad koorepragudes, on võimalik neist suur osa liimivöödega kinni püüda.

Üllatava jahisaagi võib saada aga juba sellegagi, kui siduda ümber tüve jõupaberi ribad. Sitikad poevad nende alla rõõmsasti talvituma. Kui tunnete putukaid, annab selline püügimeetod võimaluse eraldada kahjurid kasulikest tegelastest.

Miks tuleb samblikud eemaldada?

Viljapuude okstel ja tüvedel olevad samblikud ja samblad on mõne aiapidaja meelest kindlasti väga kaunid, kuid parem on need sealt eemaldada, kuna kahjuritel meeldib nende all pesitseda.

Sügiseste vihmade ajal on koort lihtne puhastada, sest niiske samblik eraldub kergesti. Seda võib ära tõmmata kinda, puutüki või vana luuakontsuga. Jälgige, et seejuures koor viga ei saaks.

Sügisel tehke korda viljapuude võrad: lõigake välja murdunud oksad, siluge lõikekohad ning katke spetsiaalsete hooldusvahenditega.

Haigustunnustega taimeosad hävitage

Haigustekitajad ja kahjurid talvituvad taimede all mullas ja multšis ning taimedel. Nende leviku piiramiseks on oluline kokku korjata kõik varisenud lehed ja viljad.

Haigustunnustega lehed, varred ja viljad matke nii sügavale (soovitatav kahe labidalehe sügavusele, u 35 cm), et eosed liikvele ei pääseks. Kaminas või suletud küttekoldes saab need ka ära põletada.

Kaevamine – tõhus tõrjevahend

Kaevamine ja kobestamine häirib putukate elurütmi ning loob ebasobivad tingimused edukaks talvitumiseks.

Sitikad talvituvad mulla peamises kihis umbes 20–25 cm sügavusel. Kaevates toome nad uuesti mulla pinnale ja nad hukkuvad külmas. Labida või hargiga tegutsedes olge aga ettevaatlik, et taimede juured viga ei saaks.

Vanad vaarikavarred lõigake sügisel

Kui teie vaarikad on terved, s.t et vartel pole tumedaid varrepõletiku laike, võite viljunud teise aasta oksi hoida peenral kas või kevadeni. Siis saavad toitained sügise jooksul rahulikult juurtesse liikuda.

Vaarikad

Enamasti on meie koduaedade vaarikad aga nakatunud varrepõletikust. Selleks, et vältida selle tõve levikut ja et haigustekitajad ei nakataks noori võrseid, lõigake vilja kandnud varred pärast saagikoristus välja ja kärpige noori varsi.

Kui kahjustajaid oli palju

Kui suvel oli aias kahjustajaid aga märkimisväärselt palju, tasuks taimi nii sügisel kui ka varakevadel pritsida keemiliste taimekaitsevahenditega.

Tõrje on edukas siis, kui lehed on juba langenud. Vahendid jõuavad siis pungadeni ja koorepragudesse, kus kahjustajad talvituvad. Kui taimi on töödeldud sügisel ja varakevadel, siis on mürkidel piisavalt aega laguneda ning me ei söö nende jääke endale sisse.

Viljapuudel ja marjapõõsastel tõrjuvad seenhaiguseid Chorus, Score, Effector, Topas. Kahjurite vastu aitavad Decis, Karate Zeon, NeemAzal, Fastac, Actara.

Püsililledel, roosidel ja elulõngadel hoiavad haigusi eemal Topas, Chorus, Score; kahjureid tõrjuvad Fastac, Decis, Actara, Karate Zeon, NeemAzal.

Taimekaitsevahendid

Hiirtele mürkhõrgutisi

Näriliste vastu kasutage noorte viljapuude ja rooside läheduses söötmürke. Nende puhul tuleb olla järjepidev – mürk peab olema kogu aeg kättesaadav. Põhjus on väga lihtne: kuna mürkhõrgutis sisaldab ligimeelitavaid aineid, jääb nende lõhn alles ka pärast viimase hõrgutise söömist. Lõhna peale kohale tulles ja leides eest tühja söögilaua, võtavad närilised ette magusa puukoore. Pange söötmürk varakult välja, pole vaja oodata püsivaid külmi.

Ärge unustage okaspuid!

Sügisel tuleb okaspuude võra seest ja alt kindlasti koristada pruunistunud ja varisenud okkad. Elupuud on õige lihtsalt nõus loovutama oma sisemuses valguse puudusel kolletunud okkad, mis varisevad ise ning tulevad kergelt lahti käega tõmmates, kuid näiteks kirju kadaka sortidelt peate nende mahatõmbamiseks kätte panema tugevad kaitsekindad ja pisut vaeva nägema.

Kirju kadaka ja ka paljude teiste kadakaliikide okkad on teravad nagu nõelad, nende puhastamiseks pange kätte tugevast materjalist kindad.

Puualune varis tuleb kindlasti koristada, sest see on hea talvitumis- ja paljunemiskoht viimasel ajal massiliselt levima hakanud seenhaigustele.

Pärast varise koristamist pritsige puud mingi seenhaigusi tõrjuva preparaadiga. Isegi kui teie okaspuudel ei tundu midagi viga olevat, tehke seda ikkagi. Parem karta kui kahetseda, pole vaja oodata haiguste laiaulatuslikku levikut.

Elupuu

Taimetoodangu Inspektsiooni kodulehel olevast taimekaitsevahendite registrist leiate igihaljastele taimedele soovituslikud tõrjevahendid. Praegu on need Aliette, Bravo, Topas. Abi on ka kartuli-lehemädaniku ja viljapuude kärntõve vastastest preparaatidest.