Tihti minnakse sellist muinasjutuaeda otsima kaugete maade taha, kuigi taolise imepärase maailma saab ise oma aeda luua nendesamade graatsiliste taimedega, keda tihti põlastavalt umbrohuks kutsutakse.

Kõige muljetavaldavamad on talvel samad kõrrelised, kes sügisraju trotsides püsti jäid: siidpöörised (Miscanthus), kastikud (Calamagrostis), kamm-sooheinad (Spartina pectinata), sinihelmikad (Molinia) jt.
  
Nende helekollased õisikuvarred muutuvad jäigaks ja tunduvad veel püstisemad olevat. Ent nende luine valevus lisab aiale salapära ja elegantsi.
  
Eriti kaunid on siidpöörised pakaselise ja tuulise ilmaga. Julgelt võib öelda, et siis on käes nagu nende teine õitseaeg. Näib, nagu trotsiksid nad talve pealetungi. Siidpööris on talvise aia valitseja. See ilu on hoidmist väärt kuni kevade saabumiseni.

Siidpöörised talvel

Paljud aiapidajad lõikavad sügisel agaralt puhmikute lehed ja kõrred maha. Siiski on küllalt põhjuseid, miks lasta kõrreliste puhmaid talvel püsida. Vana lehestik kaitseb taime külma ja niiskuse eest – nii väheneb talvise hukkumise võimalus. Pealegi muutuvad kõrreliste õisikud ja lehed talvise aia kaunistuseks. Ka linnud on tänulikud kaitse eest, mida puhmik talvel võimaldab.
Looduslike elamuste pakkumine on tänapäeva pargi- ja aiakujunduse levinud suund. Uus trend ongi aedniku kujundatud looduslikuna mõjuvad taimekooslused. Eeskujuks võetakse niidud, stepid, preeriad.

Aina rohkem hinnatakse taimi, kellel on püsiv arhitektuurne kuju läbi aasta. Kõrrelised ei hulluta meid värviliste õitega, vaid äratavad tähelepanu selge ja konkreetse vormiga. Nende võlu seisnebki lehtede ja varte graatsilises graafilises joonises ning tihedate puhmikute lakoonilises kasvukujus.

Kõrreliste kasvukujude mitmekesisus ning nende muutumine läbi aasta annavad loomingulisele aiakujundajale võimaluse luua põnevaid ja üllatuslikke efekte. Kaasajal on olemas suur valik ilukõrrelisi, mis kõiki ootusi täidavad. Ilukõrrelised on taimed, kes toidavad moodsat aiakunsti.

Allikas: Helle Väärsi “Kõrreliste lummuses”

Tule kuulama!

Pirita Selts kutsub kõiki aiahuvilisi loengule, kus maastikuarhitekt Helle Väärsi jagab oma aastatepikkuseid kogemusi ilukõrreliste kasutamise alal.

Jutuks tulevad kõrreliste kasvutingimused, Eestis vastupidavad ja proovimist väärt liigid-sordid, võimalused kõrreliste kombineerimiseks teiste taimedega.

Loeng toimub laupäeval, 28. veebruaril Tallinnas Pirita Vaba Aja Keskuses (Merivälja tee 3). Algus kell 11. Toimub ka seemnevahetus: see on hea võimalus anda ära seismajäänud seemneid ning saada vastu uusi.
Vaata ka www.piritaselts.ee