Arvasin, et tegu on hariliku saare (Fraxinus excelsior) sordi või vormiga diversifolia, tuntud ka kui monophylla. Eesti keeles lihtlehine saar. Eestis kasvatatakse teda mõnel pool, on poogitud puu ja istik üpris kallis. Viljuvat see teisend väga harva.

Tänavu aprilli lõpus sattusin Sofiast läbisõidul taas sellesse parki. Jälle oli tol saarel vanu vilju küljes, aga ka hulgana uusi noori. Seega paistab viljumine olevat reeglipärane. Pargis jalga puhates sai veelkord põhjalikult silmitsetud seda saart. Ilus ja omapärane puu tõesti: tume peenrõmeline korp; tõusvalt püstised noorte lehtede kimbud viisid millegipärast mõtted äsja Kreekas nähtud maasikapuudele.

Pargis on teisigi meie mõistes tõelisi eksoote. Nagu vägev vahtralehine plaatan, kollasekirjute lehtedega ida(?)plaatan, võimsad jumalapuud, õitsev visteeria ehk rippuba.

Kuid sellega tolle pargi saare teema veel ei lõppe. Et näh, sai korjatud, vaatab, kas seemnest tulevad monophylla-saared või lihtsalt liitlehised, harilikud. Asi osutus keerulisemaks. Nimelt korjasin seekordsel Sofias käigul ühelt alleelt kaasa ahtalehise saare (Fraxinus angustifolia) mulluseid vilju. Kui juba õissaar (Fraxinus ornus) Lätis ja Saaremaal rahuldavalt edeneb, ehk siis ka ahtalehine saar Hiiumaal? Proovida ikka tasub.

Kodus komistasin raamatuid lapates huvitavale ahtalehise saare sordile 'Veltheimii', kes oma lihtlehtede poolest on väga sarnane lihtlehise hariliku saarega. Kuid võrsed on kaarjalt tõusvad ja rõmeline korp tume. Sofia saar just selline oligi! Nii et võibolla kasvavad mu peenras Eestis seni (?) tundmatud lihtlehised ahtalehised saared? Eks näis, kuidas nad edaspidi hakkama saavad ja kui perspektiivseks osutuvad.

P.S. Kel Sofiasse sattumist, sel tasub see huvitav puu üles otsida. Asub ta Tsar osvoboditeli tänava ääres pargialal, riikliku kunstigalerii (ilus kollane viilkatustega ehitis) ja loodusloomuuseumi vahel. Vastas üle tee on raamatupood.