Ereda kõrvetava päikese käes muutuvad lehed kahvaturoheliseks, pleekinuks, hiljem kolletuvad, kuivavad ja pudenevad. Taim kaotab oma tavapärase ilu ja taastumine võtab palju aega. Kuuma ja kõrvetava päikese käes on raskendatud ka viljumine (nt tomat ei vilju, kui temperatuur on üle +30° C), või kui viljad ongi moodustunud, võivad nad kuuma ja kuivaga maha pudeneda.

Kahjude ärahoidmiseks saab ühtteist ette võtta.

* Taimi tuleks regulaarselt kasta. Piisava veevaru olemasolul jaksavad taimed kuumale paremini vastu panna. Kasta tuleks varahommikul või õhtul, mitte aga keskpäeval, mil temperatuur on kõrge.

* Kuumade päikeseliste ilmadega tuleks ka väetamisega olla ettevaatlik. Väetise ja päikese koosmõjul on põletused kerged tulema. Taimi väetada siis, kui muld on eelnevalt kastetud, vältida väetiselahuse sattumist lehtedele.

* Kui taimede ümbrus on multšitud, on seal ka paremad niiskusolud – multšitud pinnalt aurab vähem niiskust, ning taimed peavad kuumale-põuale paremini vastu.

* Konteineris olevaid taimi võiks nihutada kõrvetava keskpäevase päikese käest veidi varjulisemasse kohta. Kõige kuumem on aeg kella 11.30-15.00-ni.

* Ka toataimed tuleks kõrvetava päikese käest aknast veidi eemale tõsta. Nii väheneb oht, et taimed jäävad kuivale või saavad päikesepõletusi.

* Vältida tumedat tooni konteinereid, need kuumenevad liigselt ning neist aurustub vesi kiiremini. Liigselt kuumenevad ka õhukesed plastpotid ja metallist anumad.

* Kui taimede nihutamine pole võimalik, siis tuleks taimi varjutada. Selleks sobib nii varjutuskangas kui peenrale ehitatud ajutine pilliroomattidest varikatus.

* Kuumal päeval tuleks kindlasti jälgida, et kasvuhoonete ja lavade uksed ja luugid oleks õhu liikumiseks avatud.

* Kasvuhooneklaase võib taimede varjutamiseks määrida šamott- või pottsepasavi vesilahusega. Kui konstruktsioonid võimaldavad, võib kasvuhoone lae alla vedada varjutuskanga, mida saab vastavalt vajadusele kasutada.

* Probleemide ennetamiseks tuleks püsikute aeda istutamisel jälgida, et iga taim saaks istutatud talle sobivale kasvukohale. Kuuma ja kuiva taluvad taimed võib julgelt istutada päikeselisele kasvukohale. Taimed, mis aga ei talu kõrvetavat päikest, tuleks istutada varjulisele kasvukohale, puude-põõsaste alla või hoonete ida-, lääne- või põhjapoolsele küljele.

* Kui istutamisega on jäädud hiljapeale (parim aeg on siiski kevad või sügis, mil temperatuurid pole nii kõrged) tuleks istutusajaks valida õhtupoolik. Maa tuleks enne istutamist korralikult läbi kasta, samuti istutatava taime mullapall. Peale istutamist oleks mõistlik keskpäeval taimi varjutada. Nii ei närbu taimed liigselt ja juurduvad paremini.

* Et ka aednik ei kannataks kuuma päikese käes, peaks temagi ennetavaid abinõusid tarvitama – kasutama päikesekreeme, kandma heledaid riideid ja peakatet, võimalusel töötama kõige kuumemal ajal varjulises kohas, jooma rohkelt vedelikku ning vältima alkohoolseid jooke.