Pärit Kanaaridelt

Korvõieliste (Asteraceae) sugukonda kuuluv põõsas-hõbekakar on pärit Kanaari saartelt, kus ta kasvab mitmeaastase poolpõõsana. Ladinakeelne liiginimetus frutescens viitabki põõsasjale kasvule. Looduses ulatub taimede kõrgus kuni ühe meetrini, nad on igihaljad ja õitsevad hiliskevadest sügiseni. Kuna meie kliimas taimed õues ei talvitu, saame seda imekaunist lille kasvatada vaid suvelillena.

Inglise keeles nimetatakse teda Paris Daisy või Marguerite Daisy, saksa keeles on taime nimetus Strauchmargerite. Sünonüümina on kasutusel ka taime ladinakeelne nimetus Chrysanthemum frutescens.

Õieilu jätkub külmadeni

Põõsas-hõbekakra taimed kasvavad olenevalt sordist 20–100 cm kõrguseks, nende varred on rohkelt harunenud ja altpoolt puitunud. Nahkjad sulgjagused lehed on tumerohelised või hallikasrohelised.

Suve algusest kuni külmadeni kattub kogu taim rohkete karikakralaadsete 2–5cm läbimõõduga korvõisikutega. Kollased putkõied moodustavad südamiku ning seda ääristavad keelõied võivad olla valged, kollased, roosad või punased. Kuna taimel on korraga eri vanuses õisikuid ja vanemad pleegivad heledamaks, võib tunduda, et ühel taimel on mitut värvi õisikuid. Eriti tuleb see esile tumepunaste
õisikutega sortidel nagu ‘Daisi Crazy Starlight Red’ või ‘Percussion Red’ jt. On nii lihtõisikulisi kui täidisõisikulisi sorte ja uusi aretatakse igal aastal juurde. Olenemata sordist õitsevad põõsas-hõbekakra taimed rikkalikut kuni sügiskülmadeni.

Paljundatakse pistikutega

Põõsas-hõbekakart paljundatakse varakevadel pistikutega. Selleks et pistikuid võtta oleks, tuleb emataimed sügisel enne öökülmi tõsta valgesse ja jahedasse siseruumi. Pistikute võtmiseks piisab paarist taimest.

Eriti lihtne on talvituma tõsta juba potis kasvavaid taimi, peenral sirgunud põõsas-hõbekakrad tuleks enne tuppa toomist muidugi potti istutada. Sarnaselt pelargoonidega hoitakse taimi ületalve.

Kui selliseid hoiutingimusi pole või unustate sügisel taimed kauaks välja, tuleb kevadel osta aianduskeskusest uued istikud. Ka sellel on omad eelised: saate igal aastal sortimenti vahetada. Poest ostes tuleb jälgida, et taime vartel või lehtedel poleks hallitust või musti plekke –sellised taimed võivad hukkuda. Võite osta juba varakult noortaimed, keda peate ise veel ette kasvatama, või õitsevad taimed, mida otse kasvukohale istutada.

Loomulikult võib uuesti peenrale istutada ka ületalve hoitud emataimed. Aastatega omandavad need soliidsed mõõtmed ning neist võib kujundada isegi puukesed.

Põõsas-hõbekakra taimed võib õue viia pärast öökülmaohu möödumist. Kasvukoht olgu päikeseline, varjulisemas kohas jäävad taimed niruks ega õitse. Muld peab olema toitaineterikas ja hästi haritud. Anumataimi tuleb regulaarselt kasta ja väetada. Taimed näevad kenamad välja ja ka õitsevad rikkalikumalt, kui äraõitsenud õisikud pidevalt ära korjata.

Kui põõsas-hõbekakra taimed tunduvad mingil põhjusel väljaveninud ja inetud, võib neid julgelt pügada ja neid nii madala ning kompaktsena hoida. Uued õisikupungad arenevad kiiresti ja õige pea on taimed kattunud jälle õiemerega.

Peenrasse, potti või kasti

Põõsas-hõbekakar moodustab peenral kena ühtse õitevaiba või suveheki. Ta sobib kokku väga paljude taimedega, ka püsilillede ja roosidega ning neid taimi võib istutada isegi madalakasvuliste okaspuusortide või -vormide vahele.

Valgete õisikutega sordid on head kaaslased erksamatele punastele ja roosadele või sinistele lilledele nagu alatiõitsev begoonia, harilik kalevikepp, harilik heliotroop, mehhiko päsmaslill, hall salvei jpt.

Roosade ja punaste õisikutega sordid sobivad hästi kokku teiste samades toonides lilledega. Kollaste õisikutega sordid võib kokku sobitada sarnastes toonides peiulilledega või kontrastsetes toonides siniseõieliste suvelilledega. Põõsas-hõbekakar on hea kaaslane isegi teie köögiviljadele.

See taim on ka väga tänuväärne potitaim, sobides üksikult või rühmana nii suuremasse konteinerisse kui ka väiksemasse rõdukasti. Kui lasta õisikuvartel vabalt kasvada, saate teda kasutada isegi lõikelillena. 

‘Daisy Crazy Starlight Red’.

Valik hõbekakara sorte

‘Daisy Crazy Sole Mio’ – suure südamikuga, kahvatukollaste õisikutega.

‘Daizy Crazy Starlight Red’ – intensiivsete punaste õisikutega.

‘Molimba Double White’ – täidisõisikuline valgete keelõitega.

‘Limero’ – suurte kollaste lihtõisikutega.

‘Angelic Dark Pink’ – intensiivsete tumeroosade õisikutega.

‘Percussion Snow’ – valgete õisikutega armas sort.

‘Percussion Fire’ – särtsakas, tulipunaste keelõitega.

‘Percussion Lemon’ – omapärane, kahvatukollaste õisikutega.

‘Percussion Rose’ – roosade õisikutega populaarne sort.