Milliseid ilukõrrelisi aeda valida sõltub kasvukohast ja isiklikest eelistustest. Üks võimalus on kasvatada kastikuid. 

Kastikute liigirikka (umb 250 liiki) perekonna esindajaid leidub kasvamas kogu maakeral. Eestis kasvab neist 7 liiki. Aedades kasvatatakse enim teravaõiest kastikut (Calamagrostis x acutiflora) ja tema populaarseid sorte nagu `Karl Foerster` ja `Overdam`.

Teravaõiene kastik on metskastiku ja jäneskastiku ristand. Teravaõiese kastiku kiituseks räägib seegi, et kord istutatud taim püsib kenasti oma kasvukohal, ta ei levi juurestiku ega seemnete abil, kuigi heades tingimustes kasvanud puhmiku enda läbimõõt siiski aja jooksul tunduvalt suureneb. Suvel lisavad graatsilised lehed peenrale õhulisust, tugevatel vartel asetsevad pöörised on nägusad talvelgi. Nad sobivad peenrale nii soolotaimena kui rühmadena. Nägusad on nad kiviktaimlas, murus ja veesilmade kallastel. Kaunid pöörisõisikud sobivad hästi kuivseadetesse. 

Kastikud kasvavad hästi nii päikselises kui poolvarjulises kasvukohas. Liiga varjulises kohas, kuhu päikesekiired ei ulatu, kaotab taim oma kauni välimuse ja jääb nõrgaks. Kuigi kastikud kasvavad ka kerges ja kuivapoolses mullas, siis eelistatuim kasvukohamuld võiks olla parasniiske ja raskem-savikas. Talvituvad üldjuhul hästi. Põhiline hooldus seisneb kevadel kuivanud maapealsete osade tagasilõikamises. Loomulikult ei tee taimele paha ka vajadusel rohimine, mullakobestus ja aeg-ajalt väetamine. Kuna taim ei levi juurestiku ega seemnete abil, siis paljundada saab puhma jagamise teel, selleks on parim aeg kevad või siis sügis. 

* Saksa sort `Karl Foerster` on üks populaarsemaid ilukõrrelisi. Õied on alul punakasroosad, hiljem kollakad. Kasvukõrgus on 100-150 cm. Pikad lehed on kitsad, rohelised, kergelt longus.

* Sort `Overdam` on eelmisest madalama kasvuga, taime kõrguseks jääb 75-100 cm. Kuid veidi madalama kasvu korvab taime välimus, nimelt on sel sordil peened lehed rohelise-valgetriibulised. Õied on alul kahvaturoosad, hiljem värvuvad kuldpruuniks.