Roheline seep ehk taimeõlist valmistatud kaaliumseep on läbi aegade olnud eestlaste traditsiooniline looduslik puhastus- ja taimekaitsevahend. Lahuse tegemiseks lahustage 150 ml vedelat rohelist seepi 1 liitris vees.

Desinfitseerimiseks olen kasutanud ka kaaliumpermanganaadi lahust (10 g/10 l veele). Pärast loputage pinnad puhta veega hoolikalt üle.

Nüüd kus meil on Taani firma Juliana polükarbonaadist kattega kasvuhoone, puhastame seda loomulikult samas firmas välja töötatud bioloogilise pesuvahendiga. See on taimeõlide baasil valmistatud vedel seep: sügavtoimeline, bioloogiliselt lagunev ja keskkonnasõbralik. Vahend on leeliseline, sellele ei ole lisatud fosforit, valgendit jm lisaaineid.

Puhastamiseks on vaja pehmet pesukäsna, millega saab lahuse vahule ajada. Lahuse valmistame vahekorras 1:50. Katame vahuga kõik kasvuhoone pinnad seest ja väljast: nii polükarbonaatplaadid kui ka karkassi alumiiniumprofiilid.

Seejärel laseme vahendil 10 minutit mõjuda, siis loputame kastmisvooliku abil puhta veega maha.

Pärast sellist pesu näeb kasvuhoone välja nagu uus. Parima tulemuse saamiseks võib kasutada käsipihustit või survepesurit. Pesuvahendi madal viskoossus võimaldab seda täpselt annustada.

Pärast pesu koorime kasvuhoone pinnaselt 10–15 cm mulda ja viime välja. Kaevame allesjäänud pinnase korralikult läbi. Siis toome uut kompostmulda ja hobusesõnnikut ning kaevame pinnase veel kord läbi.

Märtsis, kui väljas on veel kõrged hanged, külvame kasvuhoonesse redised. Kui need on ära söödud, paneme asemele kurgi-, tomati- ja paprikataimed, lisaks ka tilli ja muid maitsetaimi.

Puhastage igal sügisel kasvuhoone korralikult vetikatest ja mustusest, siis teenib ta teid väga kaua.