Köögiviljaöölased lendlevad juuni lõpust kuni sügiseni. Liblika esitiivad on punakaspruunid, siruulatus 3,5 cm. Nad munevad õhtuhämaruses tomatilehtede alaküljele 2−3kihilisi kogumikke (igaühes 40–90 muna), kokku võib üks liblikas muneda kuni tuhat muna.
Köögiviljaöölane

Noored munadest väljunud röövikud on rohekad, hiljem kahvatukollased või roosakaspruunid. Keha külgedel on helekollane vööt. Täiskasvanud röövikud on 3–4 cm pikkused.

Päeval nad tavaliselt ei toitu, vaid varjuvad lehtede ja mullatükkide alla. Söömaaeg algab öösel. Röövikute areng katmikalal kestab umbes 20 päeva.

Täiskasvanud röövikud nukkuvad mullas ja taimejäänuste all. Nukud on tumepruunid, 1,5–2 cm pikad. Järgmine põlvkond valmikuid ilmub umbes 2−3 nädala pärast. Juulist septembrini arenenud nukud jäävad kuni järgmise hooajani puhkeseisundisse.

Köögiviljaöölasele maitseb ka aedsalat, peet, kaalikas, rabarber, aeduba, kapsas. Öölaste arvukusele mõjub soodsalt, kui ilmad on pikemalt soojad ja kuivad.

Kuidas tõrjuda?

* Vaadake kord nädalas üle tomatilehtede alumised küljed. Leitud munakogumikud, samuti röövikud pigistage lihtsalt puruks.

* Pritsige tomateid paar-kolm korda 4–5päevase vahega raudrohu-, koirohu-, soolikarohu- või võililleleotisega, millele on lisatud kleepuvuse suurendamiseks rohelist seepi.

* Harige sügisel korralikult mulda, et hävitada sinna talvituma pugenud kahjureid.

Allikas: Väino Pallum “Taimekaitse köögiviljaaias” (Maalehe Raamat)