Tuulise ilma või tugeva päikesega katmata peaga väljas viibides saate peavalu. Rätt, kerge kübar või nokats hoiab ära ülekuumenemise ning kaitseb silmi ereda päikese eest. Jaheda ja tuulise ilmaga vajavad kaitset nii otsaesine kui kõrvad, tuult pidava rõivastuse all on hea kehasõbralik puuvillane pesu. Suvesooja ning päikesega kandke heledamaid, kergesti hingavast materjalist riideid. Päevituskreem aitab vältida päikesepõletusi ja vähendab nahavähi riski.

Aiatöö

Seljahädad algavad tavaliselt külmetamisest. Niiske, jaheda ja tuulise ilmaga turvavad rindkeret ning selga hästi voodriga pikemad vestid, tunked. Kui selg end juba tunda annab, kandke kaitsevööd või sidet, mis hoiab selja soojas ja fikseerituna. Aiatööl on mõnusad taskutega tunked, vanaprouadel ka (kittel)põlled. Needki kaitsevad selga, taskusse aga annab pista vajalikke pisiasju. Seal on seemnepakid, markeerimislipikud, taskunuga, luisk, pliiats jms kindlas kohas.

Rohides, harvendades, marju korjates jne tuleb palju kükitada või suisa põlvitada. Põlved on õrnad, neile teevad liiga nii külm ja niiske maapind kui kõva pinnas Valutavad liigesed, põletikud, kõhreprobleemid jms hädad pole üldse meeldivad. Kükitamise asemel kasutage võimalusel alati madalat istepinki, põlvede alla sättige matt või põlvekaitsed.

Aedniku jalanõud peavad olema tugeva tallaga ja toetama jalavõlvi, samas ka kerged, vetthülgavad, soojad, mugavad. Vastavalt aastaajale sobivad kas sandaalid, kalossid, kummikud või nahast saapad. Pidev jalgade külmetamine toob kaasa veresoonkonna hädad, neeruhaigused, põiepõletikud jm.

Head on kõva tallaga jalatsid, millest okkad ja pinnud läbi ei tungi. Torkehaavad on valusad ning visad paranema.

Käed saavad aiatööl niiskuse ja külma käes kõige rohkem vatti. Et käed püsiksid kenad ning pehmed, kreemitage neid alati enne ja pärast aias toimetamist. Kemikaalidega (taimekaitsevahendid, väetised) töötades kandke alati kummikindaid. Valik on lai, leidub nii õhukesi lateks- kui ka voodriga kummikindaid.

Taimemahl ja muld teevad rohija või tomatimajas toimetaja käed ruttu näotuks, küüned murenevad, käenahk parkub. Abiks on jälle kummikindad, nende alla annab sobitada ka õhukesed puuvillased kindad. Kreeke, karusmarju, vaarikaid jt torkivaid puid-põõsaid lõigates-hooldades aitavad tülikaid kriimustusi ja torkehaavu vältida paksemad nahkkindad. Kaevates, riisudes, niites piisab vast õhukestest puuvillkinnastest.

Taimekaitsevahendid ja kemikaalid tunduvad pealtnäha küll ohutud, kuid me ei tea, kuidas need tervist tulevikus võivad mõjutada. Parem karta kui kahetseda, lenduvate ning tolmavate kemikaalidega töötamiseks ongi loodud respiraator ja kaitseprillid.

Muruniiduki, traktori või trimmeriga askeldades tasub kõrvu kaitsta müra eest. Apteegist, ehitus- ja aiapoest leiate nii sobivaid kõrvaklappe kui -troppe. Trimmeriga niites tuleb kaitsta ka silmi, sest puruneva tamiili, selle poolt üleslennutatud kivi või prahi teekond võib olla ettearvamatu.