Amarüll (Amaryllis belladonna) kuulub ainsa liigina samanimelisse perekonda. Tegu on kuni 40 cm pikkuste lineaalsete lehtedega sibultaimega. Ta karikakujulised lõhnavad õied on umbes 10 cm pikkused ning puhkevad kuni 0,5 m kõrguse õisikuvarre tipus. See õisikuvars on amarüllide ja ratsuritähtede eristamisel üks kindlamaid tunnuseid. Kui lõikate õisiku pärast närbumist maha, vaadake, kas vars on seest täis või tühi. Õõnsa varre puhul on tegu ratsuritähega, säsika varre puhul aga amarülliga.

Õisi on ühes amarülli õisikus kuni 12. Tavaliselt on need roosad, kuid värvus võib varieeruda roosakaspunasest puhasvalgeni sõltuvalt sordist, taimest ja kasvukohast.

Looduses Edela-Kapimaa rannikumäestikes ning ojade ääres kasvavat dekoratiivset amarülli hinnatakse kogu maailmas populaarse toa- või aiataimena. Paljudel sobiva kliimaga aladel (Põhja-Ameerika lõunaosa, Vahemere maad jne) on amarüll naturaliseerunud.

Oma perekonna ladinakeelse nimetuse Amaryllis on taim saanud ühe Kreeka mütoloogias esineva kauni lamburneiu järgi ning see tähendab sädelevat. Taimele antud rahvapäraste nimede skaala on väga lai. Kodumaal Lõuna-Aafrikas kutsutakse amarülli märtsiliiliaks (õitseaeg algab märtsis), Ameerikas alasti daamiks (õied puhkevad siis, kui taimel pole lehti), Portugalis ja Hispaanias aga
Jersey Lily
koolitüdrukute lilleks või koolitüdrukuks, sest seal avanevad õied sügise hakul, kui algab kooliaasta. Mandri-Itaalias nimetatakse teda madonnaliiliaks, Sitsiilias püha Roseline liiliaks. Inglismaal jagab amarüll oma hüüdnime – Jersey Lily – nimetatud saarel sündinud legendaarse näitlejanna Lillie Langtryga (1853–1929). Viimane armastas sageli poseerida amarülliõitega, sest need on Jersey saare taimne sümbol.