Tomat ‘Sungold’. Vastupandamatult magus kirsstomat, ilusate oranžikaspunaste viljadega. Väga saagikas, esimesi tomateid saab varakult.

Tomat ‘Costoluto Fiorentino’. Üks väheseid Itaalia sorte, mis saavutab täiusliku maitse ka põhja pool. Väga hea maitsega, saagikas, ei vea alt. Suurepärane nii värskelt kui püreena-kastmena.
Tomat ‘Gardener’s Delight’. Ilusad taimed kasvavad peaaegu igasugustes tingimustes. Küpsetab pikkades kobarates uhke saagi.
  
Tšillipipar ‘Jalapeño Early’. Mahedamaid tšillisid on jahedamas kliimas lihtsam kasvatada kui tulisemaid. See sort õnnestub peaaegu alati, taim viljub varem kui tavaline ‘Jalapeño’.

Porrulauk ‘Autumn Mammoth’. Kasvatab pika heleda jämeda ebavarre isegi ilma muldamata. Väga saagikas, mõnusa pehme maitsega.
  
Küüslauk ‘Elepanth’. Ei vea kunagi alt, kasvab edukalt peaaegu kõikjal, oivalise maitsega.
Harilik sibul ‘Red Baron’. Saab edukalt kasvatada nii seemnest kui tippsibulatest. Hea saagi annab ka jahedal ja vihmasel suvel. Püstiste lehtedega, punase koorega sibul on suur ja magus, resistentne sibula-hahkhallitusele.

Rooma salat ‘Little Gem’. Ideaalne väikeaia peenrale või rõdukasti. Võib tarbida lehe kaupa või lasta peakestel lõpuni valmida. Kasvatada saab varakevadest hilissügiseni.

Lehtpeet ‘Lucullus’. Valgete leheroodudega sort annab saaki katkematult kogu suve sügiseni. Ei kipu putkuma. Võrreldes teiste lehtpeedi sortidega on pehmema, spinatisema maitsega.

Lehtpeet ‘Bright Lights’. Märkimisväärselt lihtsalt kasvatatav, pärast külvi saab juba mõne nädala pärast hakata lehti noppima. Erksavärvilised leherood on väga dekoratiivsed.

Lehtkapsas ‘Nero di Toscana’. Oivaline lehtköögivili hilissügiseks, kui aiast enam muud värsket võtta pole. Põnev välimus tänu tumerohelistele kobrulistele kaarduvatele lehtedele.
  
Punapeet ‘Boltardy’. Paljude aednike suur lemmik, sest on aretatud putkumiskindlaks. Võib külvata kogu hooaja vältel. Magus.

Porgand ‘Early Nantes’. Kasvab nobedalt pea igasugustes tingimustes. Porgandeid saab sööma hakata umbes 12 nädalat pärast külvi. Sobivad ka potis kasvatamiseks.

Pastinaak ‘Gladiator’. Isegi kõige märjemal suvel kasvatab heledad puhtad magusad juurviljad (pikkus u 40 cm). Resistentne juurvilju rikkuvatele haigustele.

Suhkruhernes ‘Sugar Ann’. Madal (50 cm), hakkab ruttu saaki andma. Kaunad paksu seinaga, ilma kileta, magusad. Saagikas.

Aeduba
‘Lingua di Fuoco’. Punakirjude kaunte ja träpsuliste ubadega dekoratiivne sort. Suvel saab süüa noori kaunu ja värskeid seemneid, talveks võib ube kuivatada.

Põlduba ‘The Sutton’. Madalad (30 cm) kompaktsed taimed sobivad hästi anumas kasvatamiseks ja juhul, kui aias on vähe ruumi.

Kõrvits ‘Uchiki Kuri’. Valmib varakult ja säilib hästi. Oranž viljaliha on tihe ja magus, pähklimaitseline nagu muskaatkõrvitsal, kuid viimasest lihtsamini kasvatatav.

Allikas: Gardeners’ World, jaanuar 2015