Millal siis on õige aeg roose katta?

Esimeste öökülmade saabudes seda veel kindlasti teha ei tohiks. Talv ei pruugi koos korraliku pakasega saabuda niipea ja iga roos talub kerget, kuni kümnekraadist külma. Liiga varasel katmisel on mitmeid miinuseid, näiteks kipuvad taimed sooja ja niiskuse toimel hallitama minema. Samuti loome ise ideaalse keskkonna taimehaigustele. Lisaks võib talveks kenasti valmistuma hakanud roositaim arvata, et ootamatult saabunud soojaga on tulnud kevad ning pungad hakkavad talvekatte all arenema. Selliselt talveunest häiritud taimel on juba päris keeruline reaalsete külmakraadidega võidelda siis, kui selleks õige aeg on.

Roose kaetakse siis, kui maapind on hakanud külmuma ning ööpäevane temperatuur on püsivalt rohkem kui viis miinuskraadi. Talvekatteks sobib juure ümber kuhjatud kuiv turvas, saepuru või kuivad langenud lehed, mille peale võiks panna mõned kuuseoksad. Vastupidavamatele sortidele piisab ka vaid kuuseokstest. Viimastega ei tohiks aga liialdada, kuna nende põhiline eesmärk on koguda enda peale lumetekki, mis aitaks taimed looduslikult soojas hoida.

Nüüd kohe võib roosid pisut tagasi lõigata, et soodustada okste puitumist ning korjata ära kõik haigustunnustega või lapilised ja kolletunud lehed. Iga roosipõõsa alune tuleks korralikult puhtaks riisuda, et vältida taimehaiguste levikut ning talvituma jäämist.

Jaga
Kommentaarid