Tavaliselt kasvab taim niiskemal happelisel pinnasel teede ääres, kraavikallastel, niitudel, puisniitudel, aga ka põldudel, sest tihe kultuurtaimede seis põldosja ei lämmata. Suure räni- ja mürkainete sisalduse tõttu koduloomad rohelist osja meeleldi ei söö, kuid suuremas koguses on ta eriti ohtlik hobustele. Ainult varakevadel näksivad lambad eospäid kandvaid kollakaid või pruunikaid võsusid, rahvapäraselt lambanisasid, mis pärast eoste valmimist närtsivad. Näljahäda puhul kõlbavad need inimtoidukski. Venemaal on piirkondi, kus on saanud tavaks kevadel küpsetada osjatäidisega pirukaid.

Aprillis-mais valmivad osjal peenikesed tuulega levivad eosed. Suvist rohelist sügiseni kasvavat männasokstega võsu hüütakse kas oravasabaks, põldkuuseks või kuuskjalaks. Väga raskesti tõrjutavaks teevad põldosja allapoole künnikihti tungivad risoomid, mis olenevalt veerežiimist paiknevad 0,3–1 m sügavusel.

Mustjaspruuni kuni musta risoomi sõlmede kohal on ka kimbuke niitjaid juuri ning varutoitaineid täis mugulaid (läbimõõt kuni 1 cm), millest taim saab kevadel jõudu. Kui risoomides varud lõpevad, põldosi sureb. Seepärast on kõige tõhusam tõrjeviis taimest elujõud välja kurnata, hävitades korduvalt kõplamisega mullapinnale ilmuvad võrseid. Kaevamisel või künnil mullas katkenud-tükeldatud risoomid soodustavad hoopis umbrohu paljunemist.

Aiamaal herbitsiididega pritsimine ei aita, sest peenikestele männasokstele ei jää vedelik külge.

Põldosja levikut saab pidurdada liigniisket maad kuivendades, happelist mulda lubjates ja mullaviljakust parandades.

Põldosja kasulikud omadused

Rahvameditsiinis kasutatakse põldosja mitmekülgselt. Taime rohelisi kasve korjatakse mais-juunis. Nendega on ravitud reumat, podagrat, kopsu- ja neeruhaigusi. Põldkuuse vannid on head külmavigastuste, mädaste haavade ja paisete korral.

Veterinaarias on põldosjapulbriga parandatud haavu.

Kosmeetikas on taime kasutatud sõrmeküüsi tugevdavate preparaatide valmistamiseks.

Värvimaks lambavillast lõnga halliks võetakse põldosja koos maarjajääga.

Suure ränisisaldusega karedaid varsi kasutatakse majapidamises puhastusvahendina rooste eemaldamiseks, metallesemete poleerimiseks, puunõude küürimiseks.