- Kollane emajuur (Gentiana lutea) on mitmeaastane rohttaim emajuureliste sugukonnast. Looduslikult on ta levinud Lõuna- ja Kesk-Euroopa mägistel aladel. Taime kasvatatakse kõikjal Euroopas.

Emajuur vajab sügavat (vähemalt 30 cm) niiskemat lubjarikast mulda, kuivust ta ei talu. Samas ei tohi muld olla tihke ja õhuvaene.

Väetamise suhtes ta erilisi nõudmisi ei esita, kuid kuna taim on pikaajaline, siis istutusauku lisage kompostmulda. Kasvupaigana sobib päikeseline vähese varjuga koht.

Seemnest kasvatamine on aeglane ja nõuab kannatust. Lühiajalise idanevuse tõttu külvake värsked(!) seemned kohe sügisel. Kui nii ei saa, vaadake külmakäsitlust eelmisest artiklist (Targu Talita nr 12).

Külvake kõrgesse (pikk juurestik) potti 4–6 seemet 1–2 cm sügavusele.
Sügiskülv jätke välja, katke kuuseokstega. Kevadel on seemned idanenud ja tärkavad. Sel ajal on olemas vajalik valgus ja niiskus.

Esimesel suvel jätke taimed päikeselises kohas potti kasvama. Kuna areng on aeglane, ei saa neid ilmselt veel sügisel kasvupaigale istutada. Jätke taimed pottides talvituma ja istutage kevadel.
Droogiks on õitsenud taimede juured. Kaevake need üles neljandal-viiendal istutusjärgsel aastal. Peske puhtaks, peenestage ja kuivatage 45–60° juures.

- Harilik tõnnike (Stachys officinalis) on mitmeaastane rohttaim huulõieliste sugukonnast. Looduses näeb teda enamasti puisniitudel.

Tõnnikest on lihtne kasvatada ka lillepeenras. Sobib tavaline keskmiselt viljakas muld. Ta armastab päikesepaistet, kuid lepib ka kerge poolvarjuga. Pärast saagi koristamist kastke nõgeseveega.

Kõige kergem on tõnnikest paljundada jagades, sest iga pisemgi korralike juurtega tükike läheb kasvama. Külvata võib isegi kevadel avamaale, kuid kindlam on teha külvikasti pinnakülv. Suruge seeme kõvasti kinni või katke õhukeselt liivaga. Kevadkülv idaneb kehvalt, külvake parem sügisel.

Isegi juba üksainus taim annab väga rikkalikult seemneid. Septembri algul lõigake õisikud maha ja pange umbes nädalaks sooja kohta kuivama. Septembri lõpul külvake külvikasti. Jätta see talveks välja, katke kuuseokstega.
Harilik tõnnike.