* Kui ilm pole veel piisavalt soe, et taimed saaks välja istutada, muutuvad nad iga päevaga võimsamaks ja tuleb väikseks jäänud pottidest suurematesse ümber istutada.

* Uued potid võiksid olla juba poole sügavamad (läbimõõt kuni 20 cm). Kui taimi on palju, pole see sageli muidugi võimalik, sest ruumi lihtsalt ei jätku.

* Uude potti pange taim sügavamale mulda, kui ta varem kasvas. Enne istutamist mudige kergelt peoga mulda juurte ümbert: see seiskab pikkuskasvu pea nädalaks.

* Kui lopsakaks muutunud istikud on liiga tihedalt koos, hakkavad nad kasvuruumi pärast võideldes ülespoole trügima ja venivad välja. Sellepärast tõstke nad laiali, nii et lehed kokku ei puutuks.

Karastades tugevaks ja ilusaks

Kui päevad on juba soojad, aga ööd taimede väljaistutamiseks veel liiga külmad, hakake istikuid karastama.

* Tõstke nad esialgu vaid mõneks tunniks välja (mitte päikese kätte!). Tasapisi pikendage õueaega. Tomat karastub kiirelt.

* Kui ei ole oodata öökülma, võivad taimed olla ka öösel väljas seina ääres katteloori all.

Merike Rosenberg räägib oma huvitavast kogemusest: “Tegin katsetuse sordiga ‘Peremoga’. Viisin mai algul 15 cm kõrgused ja 10cm pottides taimed välja kasvuhoone seina äärde ning isegi ei katnud looriga, aga kerged öökülmad ei teinud neile midagi. Küllap andis sein päeval salvestunud sooja edasi. Taimed kasvasid poole aeglasemalt ja müüki läksid kõige hiljem. Istikud olid väga ilusad tugevad.”

Karastamisega tasub vaeva näha, sest siis pole kasvuhoonesse istutatud taimedele kerged öökülmad enam ohtlikud, kui need peaksid mai lõpus − juuni algul ootamatult tulema.

Kasvuhoonesse istutamiseks annab kogenud istikukasvataja aga sellise nõuande: “Ärge istutage tugeva päikesega, samuti mitte õhtul. Esimestel päevadel tuleb taimi kasta hommikul, see väldib juurepõletikku.”

Sobiv sort igale maitsele

Järve talu valikus on igal aastal vähemalt 20−25 sorti tomatiistikuid. Millised on olnud rahva lemmikud?

Merike Rosenberg: “Kindlasti põõsastomat ‘Betalux’, väga varane magus lihatomat, mida on kerge kasvatada. Paljudele meeldib roosa ja magus lihatomat, mida kutsume suupäraselt vaarikatomatiks, see sobib eriti hästi salatiks.

Väga populaarne on saagikas ja haiguskindel ‘Tolstoi’, mis kuulub kindlalt ka tänavusse sortimenti. Samuti väga varajane, saagikas ja ühtlaste viljadega on ‘Cindel’. Palju küsitakse ‘Härjasüdant’. Ovaalsete viljadega ‘Roma’ sobib muide ülihästi ka avamaale. Hästi on läinud triibuliste viljadega ‘Tigerella’.

Kollane ‘Citrina’ on hapuka maitsega, viljad meenutavad kujult sidrunit. Kuldkollane ‘Golden Königen’ on klassika ja paljude suur lemmik. Rahvale meeldivad väga ka pisikesed viinamaritomatid ja amplisse sobivad sordid.

‘Belle’ F1 ei lõhene ja peaks hästi kasvama ka raskemates oludes. ‘Canario’ on hästi saagikas magus kobartomat.