Kaua, karamellistumiseni praetud kapsa võiksite välja vahetada organismile tervislikuma salatiga, näiteks värvika hapendatud punase kapsa ja peedi seguga. Seda võite anda lauale kiirelt valmiva kerge sooja hautisena või hoopis toorsalatina. Ka tavalist hapukapsast ei pea tunde hautama. Maitset mahendage riivitud õuntega ja aeg-ajalt segades kuumutage kapsast pannil väheses rasvaines ainult 10 minutit.

Ka väikesed hapendatud rooskapsa terved peakesed sobivad peolauale. Punasest kapsast rullid, täiteks väikesed verivorstid, on ka pühadekohased. Kes pole hapendamist ette võtnud, võib kiirel ajal teha värskest kapsast mitmesuguseid salateid.

Punane hapukapsas

1 suurem pea punast kapsast
2 keskmist punast peeti
1–2 porgandit
2–3 punast paprikat
2 sl soola
2 sl suhkrut

Eraldage mõned pealmised kapsalehed, pange need kõrvale. Riivige või lõigake kapsas peenikesteks narmasteks, porgand ja peet riivige jämedalt. Punase kapsa sisevarre, nn juurika võite ka peeneks riivida. Paprika puhastage seemnetest ja lõigake kitsasteks ribadeks. Riivitud kapsas segage soola ja suhkruga ning hõõruge krudistades käte vahel, et hakkaks mahla eralduma.

Siis segage kõik peenestatud köögiviljad suures kausis ühtlaselt läbi. Asetage paar kapsalehte hapendusnõu põhja, puistake segu väikestes kogustes peale ja suruge käe või pudrunuiaga tihedalt kihiti kinni. Ärge nuiaga tampige, see muudab kapsa ja muu kraami ligaseks.

Kõige peale pange kapsaleht, sellele taldrik ja vajutiseks kaanetatud 1-l purk veega. Hoidke nõu üks-kaks päeva toasoojas (20°). Kui vedelik veidi vahuseks muutub, viige nõu jahedasse ruumi või tõstke selle sisu klaaspurkidesse, sulgege plastkaanega ja asetage külmikusse. Sellist kapsast võite hautada või tarvitada toorsalatina aastavahetuseni.

Hapendatud punane kapsas õuntega

5 kg peenestatud kapsast
1 kg puhastatud tükeldatud õunu
250 g sibulaid
1 sl köömneid
1 ½–2 sl soola
1 sl suhkrut

Eemaldage pealmised kapsalehed ja asetage kõrvale. Kapsas riivige, õunad koorige, eemaldage südamikud ja tükeldage õhukesteks sektoriteks. Koorige ainult plekilised õunad, hästi säilinud ’Tellissaare’ õunu pole tarvis koorida.

Puhastatud sibulad lõigake ratasteks. Segage kapsas soola ja suhkruga, lisage jahvatatud või terved köömned ning hõõruge käte vahel. Lisage kapsale õuna- ja sibulaviilud ning täitke hapendusnõu kihi kaupa kokku surudes.

Kõige alumise kapsakihi alla ja viimase peale sättige mõned terved kapsalehed, millele asetage taldrik ja vajutis. Esimesed kaks-kolm päeva hoidke nõu toasoojas, seejärel viige jahedasse ruumi laagerduma.

Hapendatud punane kapsas mädarõikaga

4 kg peenestatud punast peakapsast
1 kg riivitud toorest punapeeti
100–150 g riivitud mädarõigast
1 ½ sl soola
1 sl suhkrut

Valmistage, nagu eespool õpetatud.

Hapendatud rooskapsad

1–2 kg puhastatud rooskapsaid
2–3 tl soola
1 sl köömneid

Väikesed rooskapsapead puhastage välimistest lehtedest, peske ja aurutage viis minutit. Võtke tulelt ja jahutage, siis tõstke avara suuga klaaspurki või savinõusse, vahele raputage soola ja köömneid ning suruge ettevaatlikult kokku. Peale valage aurutusvesi. Leidke vajutise alla sobiva suurusega alustass ja vajutis.

Hautatud punane kapsas keedetud peediga

500 g värsket kapsast
200 g keedetud punapeeti
1 punane sibul
1–2 õuna
äädikat
½ kl punast veini või marjamahla
soola
3–4 nelki

Hautage peenestatud sibul väheses rasvas, natuke hiljem lisage peeneks lõigatud kapsas ja praadige segades. Kui kapsas on poolpehme, lisage riivitud peet ja õunad ning maitsestage soola, nelgi ja äädikaga. Hautage tasasel tulel, kuni kapsas on päris pehme, siis lisage vein, segage hoolikalt läbi ja andke soojalt lauale. Hautatud punane kapsas sobib hästi ulukilihaga.

Salat hautatud punasest peakapsast

300 g kapsast
2 hapumat õuna
1–2 sl rasvainet
punast veini või kirsimahla
soola
suhkrut
vürtsbasiilikuga maitsestatud õli
sidrunilõike

Peenestage kapsas ja hautage segades kuumas rasvas. Lisage riivitud õunad, maitsestage soola ja suhkruga ning hautage veel natuke aega. Siis tõstke tulelt, maitsestage veini ja mahlaga. Jahtunud salatile lisage õli, kontrollige maitset, kui vaja, lisage midagi juurde ning kaunistage sidrunilõikudega.

Toorsalat punasest peakapsast

200 g kapsast
1 punane sibul
2 õuna
sidrunimahla
punast veini või marjamahla
2 sl jõhvikaid
õli
suhkrut
soola
majoraani või piparrohtu

Riivige või lõigake kapsas peenikesteks ribadeks, tampige puust pudrunuiaga, kuni hakkab mahla eralduma. Lisage õhukesed sibularattad, riivitud õunad ning maitsestage sidrunimahla, majoraani, soola ja suhkruga. Kastmeks segage õli veiniga, valage salatile ning puistake peale jõhvikamarju. Kastmeks sobib ka kerge majonees.

Punase peakapsa ja granaatõuna salat

ca 250 g peenestatud kapsast
1–2 punast sibulat
2 puhastatud granaatõuna
2 sl salatiõli
2–3 sl jämedalt purustatud Kreeka pähkleid
½ sidruni mahl
soola
suhkrut

Koorige sibulad ja lõigake õhukesteks ratasteks, osa ilusaid sibularattaid pange kõrvale valmis salati kaunistamiseks.

Segage kapsas, sibul ja granaatõuna seemned ettevaatlikult läbi, lisage õli, purustatud Kreeka pähklid, sidrunimahl, maitsestage soola ja suhkruga. Pange suletud nõus külmikusse jahtuma. Enne laualeandmist kaunistage sibularatastega.

Punane kapsas norrapäraselt

700 g kapsast
2 õuna
1 sibul
vett
½ kl seemneteta viinamarju või rosinaid
1–1 ½ sl võid
1–2 tl köömneid
½ sl nisujahu
soola
jahvatatud musta pipart
½ kl lauaveini
½ kl hapukoort

Peenestatud kapsale lisage veidi kuuma vett ja hautage kaane all peaaegu pehmeks, valage sõelale ja jätke nõrguma. Siis maitsestage vähese soolaga, segage kapsa hulka leotatud rosinad või viinamarjad, kooritud ja tükeldatud õunad, hakitud sibul, suhkur, köömned, jahvatatud pipar, jahu. Valage hautisele vein ja hapukoor ning hautage kaane all ahjus, kuni kapsas on hästi pehmenenud. Serveerige kuumalt lihatoitude kõrvale.

Punase kapsa hautis skandinaaviapäraselt

500 g kapsast
1 sibul
100 g pekki
5 sl punasesõstramoosi
1–2 tl purustatud kadakamarju
soola
jahvatatud musta pipart
1 kl punast lauaveini

Lõigake pekk väikesteks kuubikuteks ja praadige haudepoti põhjal, kuni eraldub rasva, siis lisage peenestatud kapsas, sibul, sõstramoos, purustatud kadaka-
marjad.

Segage, maitsestage soola ja pipraga, valage juurde vein ning hautage tasasel tulel kaane all, kuni kapsas on parajalt pehme.

Kapsarullid punasest kapsast

1 kapsapea
äädikat
soola
300 g poolsuitsuvorsti
1 muna
2–3 viilu tahket saia
½ kl piima
1 sl sinepit
2 sl searasva või 2–3 viilu soolapekki
1 suurem õun või suhkruta õunapüreed

Lõigake kapsajuurikas välja, pange kapsapea kaussi, valage peale hästi kuuma vett. Kui kapsas on veidi jahtunud, eemaldage ettevaatlikult vajalik kogus lehti. Kui need pole veel küllalt elastsed, laduge lehed madalasse nõusse, valage neile keeva vett, lisage veidi äädikat, katke nõu kaanega ning laske lehtedel 10–15 minutit pehmeneda.

Piimas leotatud sai segage munaga, maitsestage sinepi ja soolaga. Kui vorst on isegi soolane, ärge täidisele soola lisage. Hakkige vorst peeneks ja segage saiapudiga. Jahtunud kapsalehele tõstke täidis ning rullige leht või tõstke ta ümbrikuna kokku.

Tükeldage pekk ja väljasulanud rasvas praadige kapsarullid, siis tõstke rullid madalasse keedunõusse, valage peale kuuma vett, lisage riivitud õun ning hautage, kuni kapsas on päris pehme. Kui kasutate õunapüreed, lisage see veidi enne toidu valmimist, muid võib see kergesti kõrbema minna.

Kui tahate kasutada täidiseks verivorsti, praadige seda enne ahjus, et tekiks krõbe koorik, siis keerake õhuke singiviil ümber vorsti, asetage kapsalehele ning rullige kokku. Edasi tehke nii, nagu retseptis õpetatud.