Tuues koju kutsika, on lihtsalt kohustuslik soetada ripatsiga kaelarihm. Noored loomad ei tunne veel käsklusi, ei ole teisse kiindunud ning seepärast võivad nad ümbruskonda uurides kogemata eksida ja kaduma minna. Kuigi loomi kiibitakse, tõmbab kaelarihmaga eksinud koer tunduvalt kiiremini möödujate tähelepanu ja kontaktandmetega ripats kindlustab looma kiirema kojusaabumise.

2. Mõnus magamisase

Nii nagu inimene, tahab ka iga loom omada turvalist puhkekohta. Soetage koerale spetsiaalne koduloomadele mõeldud magamisase. Valige välja selle suurus, värv, kuju ja materjal, pidades silmas looma suurust, kuid ärge unustage sobitamast magamisaset kodu interjööriga. Mida varem hakkate uut pereliiget tema kohaga harjutama, seda kergemini ta uue koduga kohaneb.

3. Soojem riietus

Kui olete otsustanud soetada näiteks lühikarvalise noore koera ajal, mil ilmad on jahedamad, soovitame jalutuskäikudeks muretseda spetsiaalsed riided, et loomal õues külm ei oleks.

4. Närimismänguasi

Ilmselt olete korduvalt kuulnud lugusid, kuidas äsja koju toodud koer on närinud ära mööbli, jalatsid või midagi muud. Närimine on kutsikate jaoks loomulik tegevus ning kuniks koer täielikult treenitud pole, on kindlasti heaks lahenduseks loomale spetsiaalselt närimiseks mõeldud mänguasju pakkuda. Selleks võivad olla närimismänguasjad, kondid või köis. Ärge andke alla, kui esimene teie poolt ostetud mänguasi koduloomale ei meeldi – proovige erinevaid mänguasju, sest nagu inimestel on ka loomadel oma maitse.

5. Traksid

Noored koerad ei ole jalutusrihmaga harjunud, mis tõttu püüavad nad sellest iga hinna eest vabaneda. See tegevus aga pigistab kaela ning tekitab lämbumist ja köha. Selleks, et looma kõigest sellest säästa, ostke talle traksid, mis muudavad jalutamise tunduvalt meeldivamaks ja lihtsamaks.

6. Jalutusrihm

Väljas jalutamiseks läheb teil loomulikult vaja ka jalutusrihma. Selle pikkuse valimisel pidage silmas koera suurust – suuremate loomade jaoks on vaja pikemat ja tugevamat jalutusrihma, väiksemate jaoks piisab ka lühemast.

7. Karvkatte hooldusvahendid

Selleks, et karv läigiks, vajavad nii lühikarvalised kui pikakarvalised koerad sobivaid hooldusvahendeid - spetsiaalseid koertele mõeldud šampoone, palsameid ja loomulikult harja. Hästi hooldatud koduloom näeb tunduvalt ilusam välja, tunneb end paremini ja teie kodugi püsib korras.

8. Puur või transpordipuur

Kuigi paljudes tekitab puur ebameeldivaid tundeid, võib sellest saada koera jaoks turvaline varjupaik, teisiti öeldes – koht puhkamiseks ja peitu pugemiseks. Puuri või transportimispuuri on mugav kasutada ka looma transportimiseks. Ruumi kokkuhoiu mõttes võib otsida ka kokkupandava puuri, mille saate vajaudsel hõlpsasti hoiustada. Samuti on puur kasulik, kui tahate, et koer harjuks olema ühes kohas, kuni te tööl olete.

9. Kausid

Nagu igal teisel pereliikmel, on ka koeral söömise ja joomise rituaalid, milleks läheb vaja kausse. Nende valimisel pidage silmas looma suurust ja tema poolt ühe korraga ärasöödava toidu kogust. Samuti soovitame koos kaussidega soetada veekindel matt (kausside alla), kuna koduloomad võivad söömise ajal tekitada päris palju korralagedust.

10. Toit

Koeral läheb vaja täisväärtuslikku ja kvaliteetset toitu. Millist toitu osta, võite otsustada, pidades nõu veterinaariga või lugedes soovitusi internetist – loomatoit, selle tüüp ja koostis erineb sõltuvalt kodulooma vanusest, tõust ja suurusest. Samuti on mugav osta koos toiduga ka karpe või nõusid, milles seda hoida – nii saate olla kindel, et toit püsib kauem värskena ja et selle lõhn ei levi majapidamises.

11. Hügieenivahendid

Koera väljaheiteid tuleb kindlasti koristada, selleks vajate väljaheitekotte.

12. Esmaabikomplekt

Ettevaatus pole häbiasi, seepärast soovitame hoolitseda koera tervise eest ja soetada esmaabikomplekt. Selle saate osta juba eelnevalt komplekteerituna või ise veterinaarapteegis kokku panna. Kõige tähtsamad vahendid, mis sellesse komplekti peaks kuuluma, on steriilsed marlisidemed, sooja andev fooliumtekk, pintsetid, paberplaastrid, ühekordsed kindad ja spetsiaalsed ravimid, kui teie koeral on millegi suhtes allergia.

Allikas: K-Rauta