Inimesed on puidus hooneid ehitanud sajandeid. Need on loomulikult soojad, nii füüsiliselt kui visuaalselt, ja keskkonnasõbralikud.

“Kui hakkate puitmaja tellima, tasub esmalt teha kindlasti tasutauuring, et firma, millest tellite, oleks usaldusväärne. Seejärel on kliendil kaasarääkimise võimalus projekteerimise juures,” vahendab Tabasalus tegutseva OÜ Palmatin juhi Kaljo Valleri sõnu Eesti Elu.

Erinevaid puitmajatüüpe

Masintoodetud palkmajad on tehases masinatega töötlemise teel toodetud palkmajad (sageli nimetatud ka kui freesprussmajad). Palkmajade tootmine on võimalik nii ümar-, ovaal- kui kandilistest palkidest.

Käsitöö palkmajad toodetakse tänapäeval eelnevalt kuivatatud palkidest ja kuivades tootmistingimustes. Sellised palkmajad on keskkonnasõbralikud – nende tootmisel tekib minimaalselt tootmisjääke.

Puitkarkassmajad ehitatakse viisil, kus seinad ehitatakse vertikaalsetest postidest ja neid siduvatest horisontaalsetest vöödest. Karkass täidetakse soojustusmaterjaliga ja suletakse mõlemalt poolt.

Elementmajad on energiasäästlikud ja kõrge kvaliteediga majad, mis toodetakse horisontaalsetel pindadel ja kontrollitud kliimaga sisetingimustes. Tootmisprotsess on standardiseeritud, kasutatavad materjalid on kuivad ja puidu tugevus kontrollitud – kõik see tagab kvaliteetse ja kiire tulemuse optimaalsete kulutustega.

Moodulmajad (e ruumelementmajad) ehitatakse moodulitest. Moodul on ehitise ruumiline osa, kus põrand, seinad ja lagi on omavahel juba tehases kokku monteeritud. Moodulid toodetakse tehastes kontrollitud tingimustes ja kvalifitseeritud spetsialistide poolt.

Aastast aastasse räägitakse Eestiski vajadusest ehituses agaramalt kodumaist puitu kasutada, kuid viidatakse, et karmid ehituspiirangud ja tuleohutuse nõuded ei soosi seda kuigivõrd.

“Peamine põhjus, miks Eestis siiani puidust siiski vähe ehitatakse, pole mitte seaduste karmuses või paindumatuses, vaid pigem selles, et ei teata, kuidas puitkonstruktsiooniga hoone oma elukaare jooksul “käituma hakkab”,” ütleb aga päästeameti tuleohutuse järelevalve osakonna juhataja Rait Pukk Maalehele. “Samuti kardetakse, et puit on ehitusmaterjalina kallim kui betoon või teras.”

Fotodel, mida saad lehitseda, klikkides paremal alumises nurgas olevatel nooltel, on üheksa moodsat puitmaja maailma eri paigust. Vaata ja imetle!