Sageli arvatakse, et mida kõvem madrats, seda parem. Spetsialistid kinnitavad, et selle jaoks kuivõrd kõva või pehmet madratsit valida, ei saa anda üldisi soovitusi. Tegelikult on oluline hoopis see, kuidas madrats kehale tuge annab.

Voodimadratsite valik on lai ja igaüks peab leidma just selle, mis on talle endale kõige sobivam ja mugavam. Tasub proovida erinevaid madratseid ning tunnetada, milline pehmus, mugavus ja madratsi olemus just sulle sobib.

Katsetama peaks lamamist erinevates asendites - selili ja küljel ning kindlasti oma lemmikasendis. Madrats peab võtma keha kuju, mitte keha madratsi kuju!

6VK26OCT05Q7.JPG

Enne ostu soovitatakse välja valitud madrats isegi mitu korda üle proovida, et olla täiesti kindel – see ongi õige ja parim.

Mida madratsi valimisel tähele panna:

  • Madrats ei tohiks olla ei liiga pehme ega liiga kõva. Igal inimesel on küll erinev kehaehitus, kuid õla- ja puusavöö peaksid piisavalt madratsi sisse vajuma, nii et lülisammas püsiks külili asendis magades sirgena – siis saavad vereringe, lihased ning luustik puhkeasendis taastuda.
  • Võib juhtuda, et kui madrats on liiga pehme, vajub keha liialt madratsi sisse – selline asend painutab lülisamba kõveraks.
  • Suure kehakaaluga inimene vajab kõvemat madratsit, kerge või keskmise kehakaaluga inimene võib valida veidi pehmema. Madratsi pehmus on tegelikult väga suhteline ja individuaalne ning sõltub paljuski sellest, kui palju magaja kaalub.
  • Pikal inimesel peab olema kõvem ja jäigem voodi, et keha oleks toetatud maksimaalselt suurel pinnal.
  • Kui ortopeedid soovitavad enamasti pigem kõvemat kui pehmemat madratsit, siis samas teevad nad madratsi kõvaduse osas ka mööndusi – igal juhul peab küljealune inimesele endale mugav olema. Tähtis on see, kuidas madrats kehale tuge annab.
  • Lühike ja ümar inimene vajab voodi keskosas jäigemat ja tugevamat vedrustust, et voodi annaks tuge just kõige kaalukamas piirkonnas.
  • Madrats peab olema ühes tükis ja tasase pinnaga. Seepärast ei ole magamiseks head ka diivanid, mis koosnevad mitmest padjast. Kui ühes voodis magavate inimeste kehakaalu või pikkuse vahe on suur, on voodi ühele neist paratamatult ebamugav. Samuti kulub madrats ebaühtlaselt. Sellisel juhul oleks otstarbekam valida eraldi põhimadratsid ja katta need ühise kattemadratsiga.

Allikas: Textelle.ee