Nimelt ei tööta teise ringi poodides, nagu näiteks Uuskasutuskeskustes, reeglina antiigieksperte. Nii kaunistab antiikmööblit sageli sama hind, mis mõnda tänapäevast kasutatud diivanit või vitriinkappi. Siiski on unistuste eseme leidmiseks vaja vaid veidi kannatust, õnne ning taustateadmisi.

Antiikmööbel teiselt ringilt – õnne- ja arvamismäng?

Kui antiikmööblile spetsialiseerunud edasimüüjad teavad sulle rääkida nii eseme valmistamisaastast kui ka päritoluriigist, siis teise ringi poodides jääb sulle vaid arvamistöö ja fantaasia. Nii ongi teisele ringile antiigijahile minekuks vaja veidi julgust ja ettevalmistust.

Suure tõenäosusega leiad sa palju antiigiimitatsiooni ja lihtsalt uuemaid, kuid siiski kvaliteetseid mööbliesemeid. Kui sinu jaoks pole oluline mööbli täpne päritolu ja iga, vaid et tegemist oleks ilusa täispuidust vanailmelise mööbliga, siis ei pea su poetuurile erilist detektiivitööd eelnema ega järgnema. Osta ära lihtsalt ese, mis sulle kõige rohkem meeldib ja mis su koju kõige paremini sobib.

Kui tahad leida aga tõelist antiiki, millel oleks ka väärtus, siis tasub end kindlasti enne interneti teel kurssi viia erinevate viisidega, kuidas antiiki järeletehtust eristada. Näiteks kinnituskohad, kulumisjäljed, polstrikate (nt enne 1920ndaid sünteetilist polstrit ei tuntud ja kõik tehti naturaalsetest materjalidest nagu heinast või hobusekarvadest jms).

Võid hiljem eseme ka mõnele eksperdile hindamiseks anda. Pea meeles, et antiikmööbel on nagu hea vein – selle väärtus ajas suureneb. Seega võib üks odavalt saadud õige ese osutuda suurepäraseks investeeringuks.

Kulumisjälg antiiki ei riku

Leida saja-aastast mööblieset, mida pole eales kasutatud, on pea võimatu. Eriti veel teise ringi kauplustest. Antiigi üheks võluks ongi nähtavad kulumisjäljed. Need lisavad omapära ja karakterit ning peegeldavad mööblitüki värvikat ajalugu. Kui eesmärgiks on ühegi kriimuta uuelaadne toode, tasuks pilk pöörata hoopis antiigiimitatsiooniga uutele esemetele.

Tasub siiski silmas pidada, et kuigi antiikmööbel võib näha välja selline, et ta vajab kõpitsemist, siis on see iseseisvalt pigem ebasoovitatav. Antiigi oskusetu lihvimine ja värvimine on pöördumatu protsess ja eemaldab hinnalise originaalse viimistluse. Kui sa tingimata tahad eset parendada, siis pöördu pigem professionaalse restaureerija poole, kes teab kuidas ja mida antiikmööbliga teha, et selle väärtus ei langeks.