Aus otsemüük on aga tarbijatele üsna mugav – vajalik kaup toimetatakse ju tasuta ja sobival ajal koju kätte. Nüüd on ausad otsemüüjad Eestist, Lätist ja Leedust koondunud ühte katusorganisatsiooni.

Vajadus sellise katusorganisatsiooni järele tekkiski sellest, et usaldus ostjate ja müüjate vahel oleks suurem. Otsemüüjaid ja võrkturustajaid on tihtipeale süüdistatud püramiidskeemide loomises, assotsiatsiooni loojad aga tahavadki tõmmata selge piiri ausate müüjate ja petiste vahele.

“Tarbijate õigused meie assotsiatsioonis on isegi rohkem tagatud kui tarbijakaitseseadus seda nõuaks,” kinnitab Eesti Otsemüügi Assotsiatsiooni konsultant Kaia Gil. Selle all peab ta silmas seda, et kui ostetud kauba suhtes on pretensioone, saab seda vahetada või sellest loobuda isegi pikema aja jooksul, kui tarbijakaitseseadus nõuab. Ja kui suhtlemine otsemüüjaga ei laabu või tekib tema suhtes pretensioone, saab neid esitada katusorganisatsioonile, kes vajadusel võtab vastutuse oma müüjate eest.

Otsemüügifirmad pakuvad huvilistele võimalust müügitööga tegelemiseks, ja selles osas on oht püramiidskeemi sattuda.

Püramiidskeemi ja otsemüügifirmade vahel aitab kõige ilmsemalt vahet teha see, et püramiid- skeemi loojad küsivad algatuseks päris kopsakaid summasid ja pakuvad edasimüügiks suuri kaubakoguseid.

Püramiidskeemis osalejad saavad kasumi liituma värvatud uute tulijate liitumismaksetest ja neid skeeme iseloomustab just kõrge liitumistasu.

Püramiidskeemi tunnused

* Lubavad suurt teenimisvõimalust vähese vaevaga.

* Lubavad suurt sissetulekut üksnes inimeste värbamise eest.

* Enamasti pakutakse müügiks toodet, millel on väike väärtus või puudub toode sootuks.

* Veendakse liitujaid soetama suurt kaubavaru, mida tagasi anda ei ole võimalik.

* Süsteemiga liitumiseks nõutakse suurt ettemaksu, liitumiseks survestatakse inimesi, öeldes, et hilisemalt ei ole enam võimalust liituda.

Otsemüüjate eetikakoodeks

Ausad otsemüüjad on kohustatud toimima nn eetikakoodeksi järgi. Selle kohaselt peavad müüjad hoiduma ebaeetilistest värbamistaktikatest ja kõrgetest värbamistasudest ning andma selget teavet hindade kohta. Müüa ei tohi tooteid, mis ei vasta standarditele, ja kui toode ostjat ei rahulda, tagavad nad selle tagasivõtmise.

Eestis kuulub otsemüügi assotsiatsiooni kaheksa firmat: Amway, Mary Kay, GNLD International, NL International, Herbalife, Oriflame, Lux ja Zinzino.